«Μαύρες» προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία

«Μαύρες» προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία

Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης το 2019

Ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 2,9% το 2019 από 3% το 2018, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία επικαλείται τις αυξημένες εμπορικές εντάσεις και τη συγκράτηση του διεθνούς εμπορίου.

«Στις αρχές του 2018, η παγκόσμια οικονομία κινείτο με όλες τις μηχανές της, αλλά έχασε ταχύτητα στη διάρκεια του έτους και η πορεία μπορεί να ακόμη πιο δύσκολη το νέο έτος», δήλωσε η γενική διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, στην εξαμηνιαία έκθεση για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας έρχεται μετά τη σκληρή εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας, η οποία έχει αναστατώσει επί μήνες τις χρηματοπιστωτικές αγορές σε όλο τον κόσμο.

Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ είναι πιθανόν να επιβραδυνθεί στο 2,5% φέτος από 2,9% το 2018 και στην Κίνα στο 6,2% από 6,5%, αντίστοιχα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Οι αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς αναμένεται να αναπτυχθούν με ρυθμό 4,2% φέτος και οι αναπτυγμένες οικονομίες με ρυθμό 2%.