Ο «κανόνας των 2 λεπτών» που εφαρμόζεται από τη μπουγάδα μέχρι τα κορυφαία προτζεκτς

Ο «κανόνας των 2 λεπτών» που εφαρμόζεται από τη μπουγάδα μέχρι τα κορυφαία προτζεκτς

Ο «χρυσός νόμος» για όσους αναζητούν την επιτυχία

Όταν προσπαθούμε να πετύχουμε έναν στόχο ή εργαζόμαστε για κάποιον σκοπό, ο τρόπος που εγγυάται τα καλύτερα αποτελέσματα είναι το να ξεκινήσουμε πρώτα από τα πιο απλά και εύκολα.

Αυτό μας λέει τουλάχιστον ο ειδικός στην επικράτεια της παραγωγικότητας James Clear, αποκαλώντας το «κανόνα των 2 λεπτών». Αν πρέπει, ας πούμε, να διπλώσουμε την μπουγάδα, η συμβουλή του είναι να «διπλώσουμε πρώτα ένα ζευγάρι κάλτσες».

Αυτά αναλύει στο βιβλίο του «Atomic Habits», πώς μπορούμε δηλαδή να ξεγελάσουμε τον εαυτό μας και να αυξήσουμε την παραγωγικότητά μας.

Τι είναι όμως ακριβώς ο «κανόνας των 2 λεπτών»; «Όταν ξεκινάς ένα νέο έργο», εξηγεί ο Clear, «πρέπει να σου πάρει λιγότερο από 2 λεπτά να το κάνεις». Η ιδέα που κρύβεται από πίσω, λέει, είναι να συρρικνωθεί η δουλειά σε κάτι πολύ εύκολο, πολύ γρήγορο, ώστε να γίνει μετά συμπεριφορά και συνήθεια τελικά.

Για να «κάνω μισή ώρα γιόγκα», λέει, «βγάζω πρώτα το χαλάκι της γιόγκα». Και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που κάνουν τη στρατηγική να δουλεύει, ισχυρίζεται ο άνθρωπος που διατηρεί μια πολύ πετυχημένη ιστοσελίδα παραγωγικότητας. Ο βασικότερος εκ των οποίων είναι πως τα 2 πρώτα λεπτά γίνονται «ένα τελετουργικό στην αρχή μιας μεγαλύτερης δράσης», ώστε να αρχίσεις να τη σκέφτεσαι λιγότερο.

«Πρώτα πρέπει να γίνεις άσος στο να εμφανίζεσαι», καταλήγει, «πριν γίνεις άσος στις λεπτομέρειες» Αυτές οι μικρές συμπεριφορές που γίνονται σε 2 λεπτά «ενδυναμώνουν την ταυτότητα που θες να χτίσεις. Αν εμφανιστείς στο γυμναστήριο για πέντε μέρες στη σειρά, έστω κι αν είναι για μόλις 2 λεπτά, τότε δίνεις πολλές ψήφους εμπιστοσύνης στον νέο εαυτό σου. Επικεντρώνεσαι στο να γίνεις το είδος του ανθρώπου που δεν χάνει τη γυμναστική του. Και το κάνεις αρχίζοντας από τη μικρότερη δυνατή δράση που επιβεβαιώνει τον τύπο του ανθρώπου που θες να γίνεις»…

Παρακαλούμε περιμένετε ...