Υποχρεωτικά τα POS σε περισσότερους επαγγελματικούς κλάδους

Υποχρεωτικά τα POS σε περισσότερους επαγγελματικούς κλάδους

Θέμα ημερών η έκδοση της υπουργικής απόφασης

Ακόμα περισσότεροι επαγγελματικοί κλάδοι θα πρέπει να χρησιμοποιούν υποχρεωτικά τις συσκευές POS και να δέχονται πληρωμές με πλαστικό χρήμα.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας, με την οποία επεκτείνεται η υποχρεωτική χρήση συσκευών POS και σε άλλες κατηγορίες επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην νέα λίστα με τα επαγγέλματα τα οποία θα είναι υποχρεωμένα να διαθέτουν POS είναι: προσχολική εκπαίδευση, επισκευή και συντήρηση σκαφών, ταχυδρομικές και ταχυμεταφορικές δραστηριότητες, δραστηριότητες παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων, δραστηριότητες μετάφρασης και διερμηνείας, επισκευή ειδών προσωπικής και οικιακής χρήσης.

Η προθεσμία για την εγκατάσταση των συσκευών είναι τρεις μήνες από τη δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Όσοι προβούν σε έναρξη δραστηριότητας κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ημερών προ της παρέλευσης της ως άνω προθεσμίας, οφείλουν να συμμορφωθούν εντός 4 μηνών από τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης. Όσοι προβούν σε έναρξη δραστηριότητας ή στη σχετική μεταβολή μετά την παρέλευση της συγκεκριμένης προθεσμίας, οφείλουν να συμμορφωθούν εντός ενός μηνός από την έναρξη, ή τη μεταβολή.  Στους παραβάτες επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως το πρόστιμο μειώνεται στο ήμισυ εάν καταβληθεί εντός 30 ημερών.

Στο μεταξύ στις 15 Ιανουαρίου 2019 λήγει η παράταση που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών για τη δήλωση στο Taxisnet του επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού από τις επιχειρήσεις και τους  ελεύθερους  επαγγελματίες οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο να αποδέχονται πληρωμές με κάρτα, εντολές άμεσης χρέωσης, μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές, καθώς και συναλλαγές με μετρητά. Ειδικότερα:

  • Οι επαγγελματίες που είναι υπόχρεοι σε POS και δέχονται πληρωμές με ηλεκτρονικό χρήμα θα πρέπει να δηλώνουν ηλεκτρονικά τον ή τους επαγγελματικό/ούς λογαριασμό/ούς στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr), εντός μηνός από την έναρξη άσκησης δραστηριότητας που υπάγεται στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας
  • Για τη μη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ, επιβάλλεται στους υπόχρεους διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.
  • Για την υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης επαγγελματικού λογαριασμού στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ επιβάλλεται στους υπόχρεους διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.