Reuters: Τι προβλέπουν οι αναλυτές για το 2019 – Τα απρόοπτα του νέου έτους

Reuters: Τι προβλέπουν οι αναλυτές για το 2019 – Τα απρόοπτα του νέου έτους

Όπως υποστηρίζει, όλα τα σενάρια είναι πλέον πιθανά, ακόμη και τα πιο περίεργα...

Είναι αυτή η χρονική περίοδος, όπου οι αναλυτές παραδοσιακά αναζητούν σημάδια για να προχωρήσουν σε προβλέψεις για την επόμενη χρονιά: Τα πιθανά σενάρια, τα γεγονότα που θα καθορίσουν στρατηγικές κι επενδύσεις ανά τον κόσμο.

Για πρώτη φορά, το 2019, φαίνεται ότι οι αναλυτές αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Θα παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη ο Αμερικανός πρόεδρος; Θα ακυρωθεί το Brexit και θα παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ; Θα απολύσει ο Ντόναλντ Τραμπ τον πρόεδρο της Fed, Τζέρομ Πάουελ; Θα παρουσιάσει ύφεση η γερμανική οικονομία; Θα επιλυθεί η εμπορική διένεξη ΗΠΑ – Κίνας; Θα εκτιναχθούν οι αγορές; Θα «καταρρεύσει» η τιμή του πετρελαίου, υποχωρώντας ακόμη και κάτω από τα 20 δολάρια το βαρέλι;

Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι πιθανό και όλα, εάν τυχόν συμβούν, θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις αγορές. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Reuters, δεδομένης της ιδιάζουσας πολιτικής που παρατηρείται ανά τον κόσμο και του «ώριμου» κύκλου που καταγράφεται σε οικονομία και αγορές, τίποτα δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί...

«Brexit»: Το μεγάλο αγκάθι για τη βρετανική οικονομία

Ενδεικτικό είναι, σύμφωνα πάντα με το Reuters, το παράδειγμα του Brexit. Εάν η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθυστερήσει, αναβληθεί ή ματαιωθεί, η στερλίνα θα καταγράψει σημαντική άνοδο και δεν αποκλείεται να φθάσει βραχυπρόθεσμα σε 1,40 δολ. Στις 23 Ιουνίου 2016, ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για το Brexit, η στερλίνα διαπραγματευόταν λίγο χαμηλότερα από το 1,50 δολ. Στις μέρες μας, εξαιρουμένης μιας βραδιάς του Οκτωβρίου, όπου έπεσε στο χαμηλό του 1,20 δολ. η ισοτιμία της στερλίνας με το αμερικανικό νόμισμα έχει αποδυναμωθεί σε περίπου 1,26 δολ.

Στο ενδεχόμενο, δε, να μην υλοποιηθεί το Brexit ή ακόμη να έχουμε μία «απαλή» μορφή του, το θέμα της αύξησης των βρετανικών επιτοκίων αναμένεται να επανέλθει στην κορυφή της ατζέντας της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας. Κατά συνέπεια, ο γύρος αυξήσεων θα συνεχιστεί και το βρετανικό νόμισμα θα τεθεί σε τροχιά ανόδου.

Θα απολύσει ο Τραμπ τον πρόεδρο της Fed;

Όσο για τα επιτόκια στις ΗΠΑ, το θέμα είναι ακόμη πιο περίπλοκο. Ήδη, ο Τραμπ έχει επιτεθεί με βαριές εκφράσεις στον πρόεδρο της Fed, Τζέρομ Πάουελ, χαρακτηρίζοντάς τον «τρελό», «γελοίο». Εάν η Fed συνεχίσει τη «σφιχτή» πολιτική της και το επόμενο έτος, μπορεί ο Τραμπ να κάνει το επόμενο βήμα και να τον απολύσει; Σύμφωνα με το Reuters, τίποτα δεν φαντάζει πλέον περίεργο. Κι αυτό γιατί η Fed αυξάνει τα επιτόκια πολύ συχνά, η οικονομία οδεύει προς ύφεση και το χρηματιστήριο «κατακρημνίζεται», αναγκάζοντας τον εξαγριωμένο Τραμπ να παρεμβαίνει.

Θα φθάσει το πετρέλαιο τα 20 δολάρια το βαρέλι;

Προς το παρόν, πάντως, το ενδεχόμενο ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας δεν είναι πιθανό για το επόμενο έτος. Όπως αναφέρει το Reuters, ένα τέτοιο ενδεχόμενο προσδιορίζεται χρονικά για το 2020, ίσως και καθόλου, όμως η επιβράδυνση της οικονομίας θα πρέπει να θεωρείται αναμενόμενη. Κι αν αυτό συμβεί, τότε είναι πολύ πιθανό να συμπαρασύρει την τιμή του πετρελαίου ακόμη και στα 20 δολάρια το βαρέλι, ιδιαίτερα αν και η οικονομία της Γερμανίας και της Ευρωζώνης σημειώσουν επιβράδυνση.

Προς το παρόν, τα δεδομένα που υπάρχουν για την Ευρωζώνη είναι το τέλος του προγράμματος του QE που διήρκεσε τρία χρόνια με αγορές κρατικών ομολόγων 2,6 τρισ. ευρώ. Η ΕΚΤ έχει γνωστοποιήσει τις προθέσεις της να παραμείνουν σταθερά τα επιτόκια έως το καλοκαίρι και στη συνέχεια μέσα στο δεύτερο εξάμηνο να τα αυξήσει. Ωστόσο, εάν υπάρξει μία σοβαρή αλλαγή προς το χειρότερο, τα σχέδια αυτά θα μεταβληθούν αναλόγως.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ενδεχόμενη επιδείνωση των οικονομιών σε ΗΠΑ κι Ευρωζώνη δεν θα είναι ένα καλό νέο για την αγορά πετρελαίου. Παρά τις προβλέψεις των αναλυτών πως η τιμή του «μαύρου χρυσού» θα έφθανε τα 100 δολάρια το βαρέλι, τους τελευταίους δύο μήνες η τιμή του έχει συρρικνωθεί κατά 30% και πλέον διαμορφώνεται στα 60 δολάρια. «Το Brent είναι πλέον τόσο κοντά στα 20 δολάρια όσο και στα 100» αναφέρει χαρακτηριστικά το Reuters.

Τεχνικά, δε, όπως επισημαίνει, επειδή η αγορά πετρελαίου είναι ιδιαίτερα «εύθραυστη», τα 20 δολάρια το βαρέλι είναι πιο πιθανό σενάριο από την εκτίναξή του στα 100 δολάρια.