Deloitte: Απαισιόδοξα τα στελέχη στην Κίνα – «Ψαλιδίζεται» η εμπιστοσύνη λόγω… δασμών

Deloitte: Απαισιόδοξα τα στελέχη στην Κίνα – «Ψαλιδίζεται» η εμπιστοσύνη λόγω… δασμών

Το 56% υποστήριξε πως η επιχείρησή του είτε έχει ήδη επηρεαστεί είτε πρόκειται να επηρεαστεί από τους αυξανόμενους δασμούς

Οι αυξανόμενοι κίνδυνοι στο εμπόριο φαίνεται ότι «ροκανίζουν» την εμπιστοσύνη των ανωτάτων οικονομικών στελεχών στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα. Ενδεικτική είναι η τελευταία έρευνα της Deloitte, σύμφωνα με την οποία, το 82% των ερωτηθέντων υποστηρίζει πως είναι λιγότερο αισιόδοξοι σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές. Σημειώνεται πως τη συγκεκριμένη έρευνα η εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, Deloitte, τη διεξάγει δύο φορές το χρόνο, κάθε δηλαδή έξι μήνες, μεταξύ οικονομικών στελεχών επιχειρήσεων.

«Διαπιστώνεται μία απότομη μεταβολή στην εμπιστοσύνη»

Στην προηγούμενη σφυγμομέτρησή της, μόλις το 30%, είχε απαντήσει πως οι προοπτικές έχουν επιδεινωθεί.  «Διαπιστώνεται μία απότομη μεταβολή στην εμπιστοσύνη» σχολίασε ο Γουίλιαμ Τσου από την Deloitte China, όπως αναφέρει το CNBC. Σύμφωνα με τον ίδιο, καθοριστικό ρόλο στην επιδείνωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης παίζει τόσο η απαισιοδοξία των στελεχών για επίλυση της εμπορικής διένεξης με την Ουάσινγκτον όσο και η σημαντική πτώση που πλήττει τις κινεζικές αγορές.

Το 59% των συμμετεχόντων προβλέπει μείωση των εμπορικών συναλλαγών το επόμενο έτος και το 56% υποστήριξε πως η επιχείρησή του είτε έχει ήδη επηρεαστεί είτε πρόκειται να επηρεαστεί από τους αυξανόμενους δασμούς. Σε ερώτηση για το ποια χώρα μπορεί να επωφεληθεί, το 53% «έδειξε» τη Νοτιοανατολική Ασία ως την περιοχή που μπορεί να καταγράψει τη μεγαλύτερη άνοδο σε εξαγωγές σε αντίθεση με την Κίνα που μόλις το 9% την ανέφερε. «Η Νοτιοανατολική Ασία μετατρέπεται σε μεταποιητικό κόμβο και οι αλλαγές μπορεί να της χαρίσουν ανεπανάληπτες ευκαιρίες» αναφέρει στο σημείωμά της η Deloitte.

Τέλος, όσον αφορά τις προοπτικές για το κινεζικό νόμισμα, το 74% απάντησε πως περιμένει περαιτέρω αποδυνάμωση του γουάν έναντι του δολαρίου μέσα στο 2019.

Πάντως, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις, οι αναλυτές της Deloitte εκτιμούν πως εάν ΗΠΑ και Κίνα καταφέρουν να έρθουν σε συμφωνία, το επιχειρηματικό κλίμα θα βελτιωθεί άμεσα.

Σημειώνεται πως στην έρευνα της εταιρείας συμμετείχαν 108 ανώτατα στελέχη από μία ευρεία γκάμα επιχειρήσεων στην Κίνα, από πολυεθνικές έως κρατικές και ιδιωτικές εταιρείες με δραστηριότητες σε Κίνα, Χονγκ Κονγκ και Μακάο. Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου. Το 69% των ερωτηθέντων είναι CFO και το 8% αντιπρόεδροι επιχειρήσεων.