Κουντουρά: Το 2018 ήταν χρονιά-ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό

Κουντουρά: Το 2018 ήταν χρονιά-ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό

Σύμφωνα με την υπουργό Τουρισμού, οι διεθνείς αφίξεις άγγιξαν τα 33 εκατ. συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας και τα έσοδα ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο

Αισιόδοξα είναι, σύμφωνα με την υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, τα μηνύματα που έρχονται για τον τουριστικό κλάδο το 2019. Όπως μάλιστα τονίζει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κεντρικός στόχος είναι η διατήρηση του υψηλού ρυθμού ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού για πέμπτη συνεχή χρονιά.

Αφού σημειώνει ότι τo 2018 ήταν χρονιά-ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό και για πρώτη φορά επιτεύχθηκε ο στόχος του υπουργείου για τουρισμό 365 ημέρες τον χρόνο στην Ελλάδα, η υπουργός επισημαίνει ότι πλέον στόχος είναι η επέκταση της τουριστικής δραστηριότητας σε λιγότερο ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές, με ενθάρρυνση των νέων επενδύσεων.

Η υπουργός προβλέπει επίσης ότι το επόμενο έτος θα καταρριφθεί ακόμη ένα ρεκόρ για την ελληνική κρουαζιέρα σε επιβάτες, διανυκτερεύσεις και κρουαζιερόπλοια κι εστιάζοντας στο σκέλος των επενδύσεων, επισημαίνει ότι η φετινή επενδυτική «έκρηξη» στον τουρισμό αναμένεται να συνεχιστεί ακόμη πιο έντονα το 2019, πολύ περισσότερο, δε, τα επόμενα χρόνια.

«Το 2018 ήταν η καλύτερη χρονιά στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού οι διεθνείς αφίξεις άγγιξαν τα 33 εκατομμύρια συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας και τα έσοδα ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Η μεγάλη αύξηση της τουριστικής κίνησης που εξασφαλίσαμε, οδήγησε σε κατακόρυφη αύξηση των τουριστικών εσόδων κατά 2 δισ. ευρώ επιπλέον σε σχέση με το 2017 και υπερδιπλάσια έσοδα για την οικονομία από την άνοδο των μεταφορών, του shopping και του εσωτερικού τουρισμού, που υπολογίζουμε ότι το 2018 θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 21 δισ. ευρώ.

Η τουριστική κίνηση παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα καθ'όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Το 1ο εξάμηνο του έτους πετύχαμε σημαντική άνοδο 19,1% των επισκεπτών από το εξωτερικό και ιδιαίτερα τη χειμερινή περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2018 για πρώτη φορά οι διεθνείς αφίξεις ξεπέρασαν τα 1,8 εκατ. επισκέπτες.

Ακόμη, πιο δυναμικά κινήθηκαν οι μήνες Οκτώβριος (+15,6%) και Νοέμβριος (+17,1%), όπου η στρατηγική επιμήκυνσης της θερινής περιόδου απέδωσε εξαιρετικά αποτελέσματα, καταρρίπτοντας κάθε ιστορικό προηγούμενο.

To 2018 ήταν χρονιά-ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό. Καταφέραμε να κεφαλαιοποιήσουμε την υψηλή ζήτηση που δημιουργήσαμε την τελευταία τετραετία με την πολιτική μας και να διασφαλίσουμε για πρώτη φορά την επίτευξη του στρατηγικού μας στόχου για τουρισμό 365 ημέρες τον χρόνο στην Ελλάδα» ανέφερε στη συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπουργός Τουρισμού.

Αναφερόμενη στα μηνύματα για την επόμενη χρονιά, δηλώνει πως «τα πρώτα μηνύματα από όλες τις κύριες αγορές είναι θετικά. H ζήτηση είναι για μία ακόμη χρονιά ισχυρή και η Ελλάδα συγκαταλέγεται στους πλέον περιζήτητους προορισμούς για διακοπές το 2019.

Επιδιώκουμε με νέες στρατηγικές συνεργασίες να ενισχύσουμε τη θετική αυτή δυναμική που χτίσαμε. Οι προκρατήσεις έχουν ξεκινήσει ανοδικά από τις βασικές μας αγορές, αλλά και από νέες αγορές (Ινδία, Κίνα, Κορέα, Αραβικές χώρες κα), το άνοιγμα των οποίων θέσαμε σε προτεραιότητα τα προηγούμενα χρόνια.

Έχουμε προχωρήσει σε νέες συμφωνίες με κορυφαίους ταξιδιωτικούς ομίλους και αεροπορικές εταιρείες και έχουμε εξασφαλίσει τη διεύρυνση των προγραμμάτων τους σε περισσότερους προορισμούς της χώρας και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ποτέ άλλοτε.

Ο ΕΟΤ, ο εθνικός φορέας για την προβολή και προώθηση της Ελλάδας διεθνώς, είναι έτοιμος όσο ποτέ με νέα προγράμματα συνδιαφήμισης και διαφήμισης και πολύ δυναμική παρουσία σε εκθέσεις το 2019».