Αύξηση δόσεων στην πάγια ρύθμιση – Κούρεμα και 120 δόσεις για ασφαλιστικές οφειλές

Αύξηση δόσεων στην πάγια ρύθμιση – Κούρεμα και 120 δόσεις για ασφαλιστικές οφειλές

Στις 24 θα φθάσουν οι δόσεις για οφειλές από φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ - Ρύθμιση και για οφειλέτες στα Ταμεία που δεν μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό

Αύξηση του αριθμού των δόσεων της πάγιας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία σχεδιάζει για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες το υπουργείο Οικονομικών εντός του 2019.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι δόσεις από 12 που είναι σήμερα, θα αυξηθούν σε 24, εφόσον αφορούν σε χρέη από φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ και θα φθάνουν έως και τις 36 ή ακόμη περισσότερες, εάν πρόκειται για οφειλή από φόρο κληρονομιάς, ανάλογα με το ύψος της οφειλής και της δυνατότητας του φορολογουμένου να ανταποκριθεί στη ρύθμιση. Σε κάθε περίπτωση πάντως, για την ένταξη στη ρύθμιση θα προβλέπονται και εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Η υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση και η υποβολή τόσο της αίτησης, όσο και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης, μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος ΤΑΧΙSnet, που είναι διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ (www.aade.gr). Με την υπαγωγή στη ρύθμιση, αποτρέπεται η επιβολή του μέτρου της κατάσχεσης ή αν το μέτρο αυτό έχει ήδη επιβληθεί, αναστέλλεται. Επίσης φέρεται να εξετάζεται η δυνατότητα, να θεσπιστεί και ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός, αλλά όχι για το σύνολο του ποσού που θα υπάρχει σε αυτόν.

Ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών

Εν τω μεταξύ, το πρώτο τρίμηνο του 2019 θα τεθεί σε εφαρμογή το σχήμα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, το οποίο θα περιλαμβάνει 120 δόσεις και κούρεμα της βασικής οφειλής, όπως προανήγγειλε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Αυτή τη στιγμή το σχήμα που υπάρχει, προκειμένου να μπορεί κάποιος να ρυθμίσει τις οφειλές του, είναι αυτό του εξωδικαστικού συμβιβασμού, στον οποίο ωστόσο για να μπορεί να ενταχθεί κάποιος, θα πρέπει να έχει ανοιχτά βιβλία ή μπλοκάκι.

Η νέα ρύθμιση θα ενεργοποιηθεί, προκειμένου να «ανακουφίσει» και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία κι έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους. Όπως είπε η κ. Αχτσιόγλου «αυτό που κατά πάσα πιθανότητα θα συμβεί, είναι ότι θα βγάλουμε ένα ξεχωριστό σχήμα για τις ασφαλιστικές οφειλές στους πρώτους μήνες του 2019. Θα υπάρξει λοιπόν ένα νέο σχήμα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, σίγουρα διακριτό». Όπως είπε ακόμη «θα προσπαθήσουμε να έχουμε ένα σχήμα με έως και 120 δόσεις», διευκρινίζοντας ότι προφανώς αν η οφειλή κάποιου είναι πολύ μικρή, θα μπορεί να τη ρυθμίζει σε 30 δόσεις.