Για σημαντικούς οικονομικούς κινδύνους κάνει λόγο ο Στουρνάρας

Για σημαντικούς οικονομικούς κινδύνους κάνει λόγο ο Στουρνάρας

Ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε στις αποφάσεις του ΣτΕ για παλαιότερους ασφαλιστικούς νόμους

Η οικονομία έχει ανακάμψει, ωστόσο υπάρχουν σημαντικοί οικονομικοί κίνδυνοι, τόσο εξωτερικοί, όσο και εσωτερικοί, επεσήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, παραδίδοντας σήμερα την ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας στον Πρόεδρο της Βουλής.

Ο κ. Στουρνάρας αφού επεσήμανε ότι «αυτή είναι η πρώτη έκθεση που παραδίδεται μετά το πέρας των προγραμμάτων», τόνισε ότι «η οικονομία έχει ανακάμψει, κινείται με ρυθμό περίπου 2%». Όσον αφορά στο τραπεζικό σύστημα, είπε ότι «η Τράπεζα της Ελλάδος δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να δουν μπροστά και να ασχοληθούν με τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας», για να τονίσει ωστόσο, ότι «βεβαίως υπάρχουν σημαντικοί οικονομικοί κίνδυνοι, τόσο εξωτερικοί όσο και εσωτερικοί».

Όπως διευκρίνισε ο διοικητής της ΤτΕ, οι κίνδυνοι αυτοί «στο εξωτερικό δημιουργούνται από την επιστροφή της νομισματικής πολιτικής σε αυστηρότερα επίπεδα μετά από χαλάρωση πολλών ετών», συμπληρώνοντας ότι «αυτό ίσως δημιουργήσει αναταράξεις, μικρές ή μεγάλες, κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό ακόμα, στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου, όπως επίσης η αύξηση που παρατηρούμε στον εμπορικό προστατευτισμό». «Επίσης» όπως είπε «κατά την άποψη της Τράπεζας της Ελλάδος, ο μεγαλύτερος εσωτερικός οικονομικός δημοσιονομικός κίνδυνος είναι οι αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκριναν αντισυνταγματικούς παλαιότερους ασφαλιστικούς νόμους».

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε, ότι «αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, γιατί επιδρά με τη βιωσιμότητα του χρέους και ενόψει της εξόδου μας στις αγορές, αυτό το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την Κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό». Κλείνοντας είπε, ότι «από εκεί και πέρα, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι, πράγματι, η άμεση επιστροφή, το συντομότερο δυνατό, στις αγορές χρήματος στο αμέσως επόμενο διάστημα» και ευχαρίστησε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή για την δουλειά που κάνει και την συνεργασία με την ΤτΕ.