«Τσουχτερό» πρόστιμο για αλλαγή χρήσης υπογείου από βοηθητική σε κύρια

«Τσουχτερό» πρόστιμο για αλλαγή χρήσης υπογείου από βοηθητική σε κύρια

Με τροπολογία του ΥΠΕΝ δίνονται παρατάσεις σε προθεσμίες καταβολής προστίμου και υποβολής δικαιολογητικών

Πρόστιμο ανέγερσης που ανέρχεται σε ποσοστό 30% επί της αξίας των αυθαίρετων κτισμάτων, επιβάλλεται εφεξής και στην περίπτωση της αλλαγής χρήσης χώρων του υπογείου από βοηθητική σε κύρια, καθ' υπέρβαση του συντελεστή δόμησης, σύμφωνα με τροποποιήσεις και συμπληρώσεις συγκεκριμένων διατάξεων του ν.4495/2017 σχετικά με την αυθαίρετη δόμηση, που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Παράλληλα, ορίζεται ότι για τις πολεοδομικές παραβάσεις εκτέλεσης εργασιών μικρής κλίμακας, χωρίς την προηγούμενη έκδοση της απαιτούμενης έγκρισης, οι οποίες όμως εκτελούνται στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ' οίκον II», δεν επιβάλλεται πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης, εφόσον η προβλεπόμενη έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας εκδοθεί έως τις 31-1-2019.

Επίσης, προβλέπεται η σύνταξη και έκδοση από το αρμόδιο όργανο για τη διαπίστωση της κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών μετά τις 28-7-2011, πρωτοκόλλου συμμόρφωσης, με το οποίο βεβαιώνεται η εκτέλεση της κατεδάφισης από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, προκειμένου να εφαρμοσθεί η διαδικασία διαγραφής των προβλεπόμενων προστίμων ανέγερσης και διατήρησης.

Ειδικά, για τις περιπτώσεις εκτέλεσης της κατεδάφισης των αυθαίρετων κατασκευών σε ζώνη αιγιαλού, δάση και δασικές εκτάσεις κ.λπ., καθώς και σε περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018, διαγράφονται τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης, που επιβάλλονται στις αυθαίρετες κατασκευές, που πραγματοποιήθηκαν μετά τις 28-7-2011.

Επιπλέον, παρατείνεται μέχρι τις 30-6-2019 η προθεσμία για την καταβολή εφάπαξ του υπολειπόμενου ποσού προστίμου, που αντιστοιχούσε στην υπαγωγή αυθαίρετων κατασκευών και αλλαγών χρήσης στο ν. 3843/2010 και η οποία έληξε στις 12-12-2018.

Επίσης, παρατείνεται κατά 6 μήνες, το χρονικό διάστημα από την πληρωμή του σχετικού παραβόλου, κατά το οποίο ο μηχανικός υποχρεούται να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών υπαγωγής αυθαίρετης κατασκευής στην ισχύουσα νομοθεσία, κατά περίπτωση.

Τέλος, παρατείνονται οι προθεσμίες υπαγωγής των αυθαίρετων κατασκευών ή χρήσεων στο ν.4495/2017, για τις οποίες το ενιαίο ειδικό πρόστιμο μειώνεται κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.