Εμπλοκή με τα αναδρομικά των ειδικών φρουρών

Εμπλοκή με τα αναδρομικά των ειδικών φρουρών

Τα ποσά δεν θα επιστραφούν σύμφωνα με την εκδοθείσα Κοινή Υπουργική Απόφαση

Στον αέρα βρίσκεται η επιστροφή για τα αναδρομικά των 6.000 ειδικών φρουρών, οι οποίοι έχουν εξαιρεθεί από τη διάταξη που προωθεί η κυβέρνηση για την επιστροφή των χρημάτων.
Ο Στράτος Μαυροειδάκος τόνισε στον ΣΚΑΪ ότι τα περασμένα χρόνια πήρανε το 50% των χρημάτων και επεσήμανε ότι τα «μπλε γιλέκα θα βγούνε στους δρόμους». Μάλιστα είπε ότι η κίνηση θα είναι αιφνιδιαστική και δεν θα ανακοινωθεί από πριν.

Οι αστυνομικοί που εξαιρέθηκαν από τη διάταξη για τα αναδρομικά είναι οι ειδικοί φρουροί που εξομοιώθηκαν μισθολογικά µε τους αστυφύλακες όταν πήραν τον επόμενο βαθμό.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση: «Ομολογία του αρχηγείου συνιστά η παραδοχή ότι στις ρυθμίσεις του ν. 4575/2018, για την αποκατάσταση του υπολοίπου 50% των αποδοχών των ενστόλων, οφείλεται το όλο πρόβλημα. Με κοινή λογική, για την αναγνώριση της βούλησης του νομοθέτη στην αναγκαιότητα που οδήγησε στη συνειδητή και ορθή αύξηση του βασικού μισθού του Λοχία και των αντιστοίχων -που αφορά και στους Ε.Φ. και τους προερχομένους εξ αυτών αστυνομικούς- σε 718 ευρώ με το ν. 4093/2012 και τη διατήρησή του με το ν. 4307/2014, θα έπρεπε να εισαχθεί εξαίρεση για την κατηγορία αυτή των στελεχών, με αναφορά στα ορθώς-ως προαναφέρθηκε- ισχύοντα από 1-8-2012. Με τη διατήρηση δηλαδή, ως προς τον υπολογισμό του βασικού μισθού στα 718 ευρώ, ώστε αφενός να αποφευχθούν αρνητικά χρηματικά υπόλοιπα αφετέρου οι δικαιούχοι Ε.Φ. και οι προερχόμενοι εξ αυτών αστυνομικοί να απολαύσουν το υπόλοιπο 50% των αναδρομικών της χρονικής περιόδου 2012-2014 και το σύνολο των δικαιουμένων του υπολοίπου έως και το 2016, έστω ακόμη και μόνο για αναδρομικά επί των επιδομάτων τους».

Προ ημερών πληρώθηκαν τα αναδρομικά στους ένστολους.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης καταβάλλονται στους ένστολους ολόκληρα τα ποσά από τις περικοπές που έγιναν από το 2012 και μετά.

Θέμα δημιουργήθηκε με τους ειδικούς φρουρούς, καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς που παίρνουν αναδρομικά, αλλά εκδόθηκε διευκρινιστική ανακοίνωση από το Αρχηγείο που εξηγεί τους λόγους αυτής της εξαίρεσης.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, κατά τη διαδικασία κατάρτισης του ισοζυγίου πληρωμών για την καταβολή των αναδρομικών ποσών, προέκυψε ότι 4.609 άτομα από το αστυνομικό προσωπικό δεν είναι δικαιούχοι. Πρόκειται κυρίως για ειδικούς φρουρούς καθώς και αστυφύλακες - υπαρχιφύλακες, που προέρχονται από Ειδικούς Φρουρούς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, το ζήτημα αυτό προέκυψε καθώς:

  • με τις διατάξεις του Ν. 4093/2012 οι παραπάνω κατηγορίες προσωπικού έλαβαν αύξηση στο βασικό μισθό και το χρονοεπίδομα, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους αστυνομικούς, των οποίων ο βασικός μισθός, το χρονοεπίδομα και λοιπά επιδόματα μειώθηκαν,
  • με τις διατάξεις του Ν.4307/2014 έλαβαν αναδρομικές αποδοχές για την 3ετία 2012 έως και 2014, καθώς λόγω της μεταβολής των συντελεστών, επήλθε αύξηση στα επιδόματα ειδικής απασχόλησης, ευθύνης, εξομάλυνσης και ειδικών συνθηκών, ενώ ο ως άνω βασικός τους μισθός και το χρονοεπίδομα παρέμειναν σταθερά. Συνεπώς έλαβαν τότε αναδρομικά επί των ως άνω επιδομάτων,
  • με τις πρόσφατες διατάξεις του Ν.4575/2018 τα αναδρομικά υπολογίστηκαν με βάση τις συνολικές αποδοχές (περιλαμβανόμενων των παραπάνω επιδομάτων) που ίσχυαν την 31-07-2012, με αποτέλεσμα να προκύπτουν χρηματικά ποσά για επιστροφή από μέρους τους.

Τονίζεται ωστόσο ότι, σύμφωνα με την εκδοθείσα Κοινή Υπουργική Απόφαση, τα ποσά αυτά δεν θα επιστραφούν.

Για όλα τα παραπάνω ενημερώθηκε αναλυτικά το Σωματείο Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής (Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α) από αρμόδιους αξιωματικούς του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.