Παπανάτσιου: Μειώσαμε τους φόρους για το 85% των πολιτών

Παπανάτσιου: Μειώσαμε τους φόρους για το 85% των πολιτών

Σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομικών, τους πιο σκληρούς φόρους, όπως εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος και ΕΝΦΙΑ, τους επέβαλαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Για δίκαιη κατανομή φορολογικών βαρών και μείωση της φορολογίας για την πλειονότητα των πολιτών έκανε λόγο σήμερα η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου και κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι επί των ημερών τους είχε επιβληθεί οι πιο σκληροί φόροι. «Καταφέραμε να μεταστρέψουμε το μείγμα της πολιτικής ώστε τα φορολογικά βάρη να κατανεμηθούν πιο δίκαια» τόνισε η κυρία Παπανάτσιου, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα, το 80%-85% των πολιτών πληρώνουν πλέον λιγότερους φόρους και εισφορές από ό,τι με το προηγούμενο καθεστώς.

Η αρμόδια υφυπουργός τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε σαφής αύξηση στα φορολογικά έσοδα, τα οποία η αντιπολίτευση επιμένει να χρεώνει πάντα στην υπερφορολόγηση, όμως -όπως είπε- αυτό το αφήγημα το στηρίζει σε επιλεκτική παρουσίαση της πραγματικότητας. Επισήμανε, δε, ότι τους πιο σκληρούς φόρους τους επέβαλαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ την περίοδο που κυβερνούσαν (εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος και ΕΝΦΙΑ, το μεγαλύτερο δώρο, όπως είπε, στους δανειστές γιατί με την εισπραξιμότητά του δέσμευσε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ).

Απέναντι στην κριτική της αντιπολίτευσης για διπλασιασμό των μικροοφειλετών επί της σημερινής διακυβέρνησης, η κυρία Παπανάτσιου αντιπαρέβαλε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία έως 3.000 ευρώ, στις 31/10/2014 όφειλαν 3. 386.145 πολίτες (σε σύνολο οφειλής 1 δισ. 650 εκατ.) και την ίδια ημερομηνία του 2018 ήταν 3.377.453 που όφειλαν το ίδιο ποσό (με συνολική οφειλή 1 δισ. 626 εκατ.).

Όπως τόνισε, η αύξηση των φορολογικών εσόδων που σημειώθηκε επί της σημερινής διακυβέρνησης συνδέεται άμεσα με τα θετικά αποτελέσματα από τη μείωση της φοροδιαφυγής. Κεντρικός παράγοντας σε αυτό είναι, σύμφωνα με την ίδια, η κατακόρυφη αύξηση του «πλαστικού» χρήματος, η οποία προσέγγισε τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Με στοιχεία της ΕΚΤ, η αξία των συναλλαγών με κάρτες ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτινάχθηκε από το 5% το 2015 στο 12,1% το 2017, προσεγγίζοντας τον μέσο όρο της Ευρωζώνης που διαμορφώθηκε πέρυσι στο 14,8%. Ακόμη, το 2017 τα συνολικά έσοδα από τον ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 5,2% ή 780 εκατ. εξαιτίας -μεταξύ άλλων παραγόντων- της βελτίωσης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, της μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας των φορολογικών ελέγχων αλλά και της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομικών, η θετική απόδοση των εσόδων συνεχίζεται και το 2018, με σημαντική ως προς την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων την εφαρμογή της οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων, με αποτέλεσμα να υποβληθούν έως τον Νοέμβριο του 2017 περισσότερες από μισό εκατ. τέτοιες δηλώσεις, με τις οποίες καταλογίστηκαν 795 εκατ. ευρώ.

Τέλος, παρατήρησε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως το 2017, το 40,3 των δηλωθέντων ποσών προέρχεται από το εισόδημα που απέφεραν το 59,5% των συνολικών φόρων και προστίμων.

Παρακαλούμε περιμένετε ...