Έρχεται νέα ρύθμιση οφειλών στο πρώτο τρίμηνο του 2019 – Ποιους αφορά

Έρχεται νέα ρύθμιση οφειλών στο πρώτο τρίμηνο του 2019 – Ποιους αφορά

Ποιοι ασφαλισμένοι θα δουν τις οφειλές τους στα ασφαλιστικά ταμεία να διαγράφονται

Ρύθμιση «ανάσα» για δεκάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοπασχολούμενους που εξαναγκάστηκαν σε αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεών τους κατά την διάρκεια της κρίσης, έρχεται το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Η νέα ρύθμιση οφειλών, όπως τόνισε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, θα ενεργοποιηθεί προκειμένου να «ανακουφίσει» τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία κι έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους.

Προς το παρόν δεν έχει αποφασιστεί ο αριθμός των δόσεων. Όπως επισημάνθηκε, θα έχει έκτακτο χαρακτήρα και θα υλοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας που χρησιμοποιείται για τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, ξεκαθάρισε ότι στη ρύθμιση θα ενταχθούν μόνο όσοι δεν μπορούν να μπουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό, δεν είναι ενταγμένοι στην πάγια ρύθμιση και δεν αφορά όσους εγκαταλείψουν τρέχουσες ρυθμίσεις για να ενταχθούν στη νέα.

Διαγραφές οφειλών σε ταμεία

Ο κ. Πετρόπουλος αναφέρθηκε και στη διαγραφή παλαιών οφειλών στα ταμεία, λόγω εύλογης αμφιβολίας εισφορών για τρεις κατηγορίες ασφαλισμένων. Ειδικότερα, οι ασφαλισμένοι που μπορούν να τις διαγράψουν είναι οι εξής:

-Όσοι υπήχθησαν στην ασφάλιση του πρώην ΟΑΕΕ και του πρώην ΟΓΑ, λόγω δραστηριοποίησης σε περιοχές με ειδικά πληθυσμιακά κριτήρια.

-Νέοι ασφαλισμένοι (υπακτέοι στην υποχρεωτική ασφάλιση πρώτη φορά από την 1/1/1993 κι εφεξής) σε περίπτωση υποχρεωτικής ασφάλισής τους σε περισσότερους του ενός φορείς, λόγω ιδιότητας και απασχόλησης.

-Δημοσιογράφοι, παλαιοί ασφαλισμένοι (που υπήχθησαν στην υποχρεωτική ασφάλιση μέχρι 31/12/1992) προερχόμενους από το πρώην ΤΣΠΕΑΘ οι οποίοι διατηρούσαν παράλληλα δελτίο παροχής υπηρεσιών για δημοσιογραφικές υπηρεσίες και εξαιτίας αυτού κρίθηκαν υπακτέοι στην ασφάλιση του πρώην ΟΑΕΕ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...