«Το νεοφιλελεύθερο υπόδειγμα εργασίας αποδείχθηκε οικονομικά αναποτελεσματικό»

«Το νεοφιλελεύθερο υπόδειγμα εργασίας αποδείχθηκε οικονομικά αναποτελεσματικό»

Ο υφυπουργός Εργασίας, Ν. Ηλιόπουλος, χαρακτήρισε επίσης λάθος την απόφαση της ΓΣΕΕ να μην προσέλθει στο διάλογο για τον κατώτατο μισθό

«Το νεοφιλελεύθερο υπόδειγμα οργάνωσης της εργασίας αποδείχτηκε όχι μόνο κοινωνικά άδικο, αλλά και οικονομικά αναποτελεσματικό. Για εμάς, η ανάπτυξη δεν μπορεί παρά να περνάει μέσα από την προστασία της εργασίας, με τέτοιον τρόπο ώστε η τελευταία να θεωρείται προϋπόθεση για την ανάπτυξη και όχι αποτέλεσμά της».

Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στο 28ο Πανελλαδικό Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ). Ο κ. Ηλιόπουλος, αφού ευχαρίστησε τους εργαζόμενους για την πρόσκλησή τους, σημείωσε πως «στη δική μας αντίληψη, η οργάνωση και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων αποτελούν οργανικό κομμάτι της δημοκρατίας. Η κυβέρνηση οφείλει να ακούει και να συνομιλεί με το εργατικό κίνημα».

Στη συνέχεια, τόνισε ότι η λήξη του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής δεν αποτελεί μία τυπική διαδικασία, αλλά, αντίθετα, ορίζει ένα νέο πεδίο δυνατοτήτων στη χάραξη πολιτικής εντός ενός πλαισίου ανάκτησης βαθμών ελευθερίας. «Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η κατάργηση του μέτρου για τη μείωση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις αποτελούν απόδειξη του συγκεκριμένου επιχειρήματος».

Όσον αφορά στην επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, σε συνδυασμό με την παράλληλη κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους, ο υφυπουργός Εργασίας σχολίασε πως είναι λάθος της ΓΣΕΕ που δεν έρχεται στο διάλογο και αφήνει μόνο τη μεριά των εργοδοτών στο τραπέζι της συζήτησης. «Άλλωστε, η δική μας πρόταση για την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση περιλαμβάνει την κατοχύρωση στο Σύνταγμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και παράλληλα τον καθορισμό του κατώτατου μισθού μέσα από τον κοινωνικό διάλογο».