Καταργείται ο Ειδικός Φόρος στο κρασί

Καταργείται ο Ειδικός Φόρος στο κρασί

Κατατέθηκε η τροπολογία

Καταργείται από 1.1.2019 ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης που επιβάλλεται στο κρασί (σήμερα ο ΕΦΚ στο κρασί ορίζεται στα 20 ευρώ ανά εκατόλιτρο τελικού προϊόντος), με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Στόχος της τροπολογίας είναι η ενίσχυση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο παραγωγής οίνου και η αντιμετώπιση στρεβλώσεων που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά του κρασιού.

«Η ρύθμιση για την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί έρχεται για να στηρίξει ένα από τα πιο δυναμικά πεδία παραγωγής της χώρας μας, την παραγωγή οίνου». Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, προσθέτοντας πως «το οικονομικό επιτελείο θα προβεί σε κάθε ενέργεια προκειμένου να στηρίξει τα παραγωγικά πλεονεκτήματα της χώρας».

Στη δήλωσή της στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, η υφυπουργός Οικονομικών επισημαίνει επίσης ότι «έχει ήδη γίνει ξεκάθαρο ότι ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται από την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας, θα αξιοποιείται για να «επιστρέφει» στο λαό, για την ανακούφιση από βάρη που φορτώθηκε η κοινωνία την περίοδο των μνημονίων. Έτσι, θα υπάρχει μόνιμος δίαυλος επικοινωνίας με τους εκπροσώπους όλων των κλάδων, όπως υπήρξε από την πρώτη στιγμή με τον κλάδο των οινοπαραγωγών».

Σημειώνεται ότι το απόγευμα στη Βουλή και παρουσιάζοντας την τροπολογία για την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί, μετά και τη σχετική εξαγγελία του πρωθυπουργού, η κυρία Παπανάτσιου είχε επισημάνει πως «καταργούμε τη διάταξη, δεν προβλέπεται στον προϋπολογισμό. Ένα ακόμα μνημονιακό μέτρο φτάνει στο τέλος του».