Πώς θα γίνουν 15.000 προσλήψεις στο Δημόσιο χωρίς διαγωνισμό

Πώς θα γίνουν 15.000 προσλήψεις στο Δημόσιο χωρίς διαγωνισμό

Αυτές είναι οι προϋποθέσεις

Χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο χωρίς διαγωνισμό προβλέπει το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί το προσεχές διάστημα.

Οι προσλήψεις θα γίνουν με βάση το νέο σύστημα προσλήψεων που θα ανακοινωθεί στο υπουργικό συμβούλιο της 19ης Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα το σχέδιο νόμου θεωρείται βέβαιο ότι θα προβλέπει πρόσληψη δασκάλων και καθηγητών χωρίς γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, ωστόσο είναι βέβαιο ότι αυτές οι προσλήψεις όπως και όλες οι άλλες στο Δημόσιο θα γίνουν υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Έθνος» έχουν κλειδώσει τα βασικά κριτήρια και περιλαμβάνουν:

  • Προϋπηρεσία
  • Κοινωνικά κριτήρια
  • Επιστημονικά προσόντα
  • Η προϋπηρεσία ωστόσο εξακολουθεί ως και αυτή την ώρα να είναι το μεγάλο αγκάθι για τις προσλήψεις.

Σε περίπτωση μοριοδότησης της προϋπηρεσίας τότε όλες οι θέσεις επί της ουσίας θα καλυφθούν από τους αναπληρωτές και με τον τρόπο αυτό θα αποκλειστούν οι νέοι εκπαιδευτικοί.

Κάπως έτσι φαίνεται ότι θα τεθεί ένα πλαφόν, ένα όριο στους μήνες προϋπηρεσίας που θα βάλει ταβάνι στα μόρια, έτσι ώστε να μπει νέο αίμα στις τάξεις των εκπαιδευτικών που αυτή την ώρα έχουν μέσο όρο ηλικίας κοντά ή και πάνω από τα 50 έτη.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους αριθμούς, έχει γίνει γνωστό από την κυβέρνηση ότι για το διδακτικό έτος 2019-2020 θα γίνουν 4.500 προσλήψεις εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, το διδακτικό έτος 2020-2021 θα γίνουν 5.250 προσλήψεις εκπαιδευτικών και το σχολικό έτος 2021-2022 θα γίνουν 5.250 ακόμη προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών.