Μπομπ Τρα: Αριστερά και Δεξιά στην Ελλάδα τάζουν με πόρους που δεν υπάρχουν

Μπομπ Τρα: Αριστερά και Δεξιά στην Ελλάδα τάζουν με πόρους που δεν υπάρχουν

Ο πρώην αντιπρόσωπος του ΔΝΤ στη χώρα μας εξέφρασε την ανησυχία του για τις πρακτικές του πολιτικού συστήματος

Την ανησυχία του για το γεγονός ότι στην Ελλάδα το πολιτικό σύστημα, Αριστερά και Δεξιά, υπόσχεται φορολογικές περικοπές και αυξήσεις δαπανών, με πόρους που -όπως τόνισε- η Ελλάδα δεν διαθέτει, εξέφρασε ο πρώην αντιπρόσωπος του ΔΝΤ στην χώρα μας, Μπομπ Τρα, σε πάνελ με θέμα την παρούσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας στο 20ο επενδυτικό φόρουμ της Capital Link για την Ελλάδα.

«Ως αποτέλεσμα» επεσήμανε ο κ. Τρα «η Ελλάδα μάλλον αντιδρά σε γεγονότα, αντί να χαράσσει το μέλλον της». Αναφερόμενος στην συμμετοχή του ΔΝΤ στα ελληνικά προγράμματα και τις επικρίσεις που δέχθηκε το Ταμείο για λάθη που έκανε, κατέγραψε ως το μεγαλύτερο λάθος του Ταμείου, την «φτωχή» επικοινωνία του με τον ελληνικό λαό. «Τα προγράμματα προσαρμογής είναι σκληρά. Χρειαζόταν να έχουμε περισσότερες συζητήσεις και να εξηγήσουμε, τι συνέβαινε με την οικονομία» σημείωσε.

Ο επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν για την Ελλάδα, Ντέκλαν Κοστέλο, ανέφερε ότι η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης του ESM είναι πράγμα θετικό, αλλά ο στόχος είναι η επίτευξη βιώσιμης ανάκαμψης. «Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που αναλήφθηκαν στη διάρκεια του προγράμματος, ιδίως μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του περιβάλλοντος για επιχειρηματικές δραστηριότητες και επενδύσεις, όπως και ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης και του δικαστικού συστήματος», είπε στην παρέμβασή του.

Για τον Προϋπολογισμό του 2019 είπε, ότι θα επιτύχει πλεονάσματα σε ευθυγράμμιση με τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους, ενώ σημείωσε, ότι υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθούν οι δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις που απομένουν, θα είναι διαθέσιμη μία επιπλέον δόση ελάφρυνσης χρέους 700 εκατομμυρίων ευρώ για το α΄ τρίμηνο του 2019.