Επαφές Τσακαλώτου με επενδυτές και ξένους οίκους στη Νέα Υόρκη

Επαφές Τσακαλώτου με επενδυτές και ξένους οίκους στη Νέα Υόρκη

Παράθυρο ευκαιρίας για έξοδο στις αγορές στις αρχές του 2019 αναζητά η κυβέρνηση

Εκατό δέκα ημέρες μετά την έξοδο από τα Μνημόνια, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων παραμένουν στα ύψη και η μεταβλητότητα των αγορών έχουν κρατήσει μέχρι τώρα κλειστή την πόρτα της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές.

Το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, το Ελληνικό Δημόσιο έρχεται αντιμέτωπο με τις μεγαλύτερες λήξεις σε ορίζοντα 40 ετών, καθώς το ποσοστό απόσβεσης χρέους αγγίζει το 5,39%. Από τα 19,2 δισ. ευρώ λήξεων χρέους του 2019, τα 7,4 δισ. ευρώ αφορούν έντοκα γραμμάτια, τα οποία αναμένεται να αναχρηματοδοτηθούν. Ομόλογα και δάνεια προς το ΔΝΤ όμως αθροίζονται σε παραπάνω από 11 δισ. ευρώ, μέρος τουλάχιστον των οποίων θα πρέπει σε συνθήκες «κανονικότητας» να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές. Οι τόκοι των 6,6 δισ. ευρώ θα καλυφθούν από το πρωτογενές πλεόνασμα, υπό την προϋπόθεση επίτευξης του στόχου 3,5% του ΑΕΠ.

Αν και η Ελλάδα θεωρητικά έχει την πολυτέλεια να περιμένει καθώς διαθέτει το μαξιλάρι ασφαλείας των 24 δισ. ευρώ, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα αναζητήσει από τον Ιανουάριο του 2019 παράθυρο ευκαιρίας για έκδοση τουλάχιστον τριετών ή πενταετών τίτλων, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν. Μόνο που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τι ακριβώς θα συμβαίνει στις αγορές τον Ιανουάριο.

Ωστόσο, μια πρώτη εικόνα για το χρόνο εξόδου της Ελλάδος στις αγορές θα δοθεί από το οικονομικό επιτελείο στους επενδυτές σήμερα και αύριο στη Νέα Υόρκη όπου πραγματοποιείται το 20ο συνέδριο «Invest in Greece» της «Capital Link». Στην «Μέκκα» της παγκόσμιας οικονομίας και του καπιταλισμού, παρουσία ανωτέρων κυβερνητικών στελεχών, εκπροσώπων των δανειστών, επιχειρηματιών, τραπεζιτών από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική η ελληνική πλευρά θα προτάξει τις μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η χώρα μας.

Οι τομείς πάνω στους οποίους πρόκειται να στρέψει τους προβολείς, πρώτα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (μήνυμα μέσω διαδικτύου) και εν συνεχεία ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης, μεταξύ άλλων θα είναι: οι τράπεζες, τα κρατικά και εταιρικά ομόλογα, η ενέργεια, οι υποδομές, ο τουρισμός, η αγορά των ακινήτων κλπ. Ομιλητές στο ίδιο συνέδριο θα είναι επίσης η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, ο οποίος πέρυσι στο ίδιο συνέδριο περιέγραψε το νέο μοντέλο φορολογικής συμμόρφωσης σε συνδυασμό με το πλαίσιο των έμμεσων τεχνικών ελέγχου, και ο επικεφαλής του Ορφανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ( ΟΔΔΗΧ) Δημήτρης Τσάκωνας. Από την πλευρά των δανειστών στο βήμα του συνεδρίου θα ανέβουν ο επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν στην Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο και ο Μπόμπ Τράα, ο πρώην επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα και ανεξάρτητος οικονομολόγος σήμερα.

Το χρονικό σημείο που πραγματοποιείται το συνέδριο είναι κομβικό για την Ελλάδα. Όχι μόνο γιατί η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων είναι καταλυτικής σημασίας για την ανάκαμψη της οικονομίας, που το 2019 στοχεύει σε ανάπτυξη 2,5% από 2% φέτος αλλά εξαιτίας του μεγάλου στοιχήματος που έχει μπροστά της και συνδέεται με την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών. Η έξοδος σε αυτές δεν κατέστη δυνατή το τελευταίο τρίμηνο αφού οι επιβαρυντικές εξελίξεις στην Ιταλίας προκάλεσαν μεγάλες διακυμάνσεις στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ανεβάζοντας σημαντικά το κόστους του δανεισμού. Στο οικονομικό επιτελείο θέλουν να εκμεταλλευτούν τις δημοσιονομικές επιδόσεις του προϋπολογισμού κυρίως στο μέτωπο των υπερ – πλεονασμάτων για να αλλάξει η εικόνα στις αγορές των ομολόγων ώστε μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019 να καταστεί εφικτή η έξοδος στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Σε ειδικό πάνελ του συνεδρίου, στο οποίο θα μετάσχει ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρης Τσάκωνας, θα αναλυθεί το θέμα της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές και εκεί αναμένονται συγκεκριμένες αναφορές για το πότε και πως θα δανειστεί η χώρα μας το 2019.

Στο σημερινό επίσημο γεύμα του συνεδρίου ο υπουργός Οικονομικών θα απευθύνει κεντρική ομιλία ενώ στη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Οικονομικών έχει προγραμματίσει σειρά σημαντικών επαφών με εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών.

Αύριο Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί στο Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης η καθιερωμένη τα τελευταία χρόνια ειδική εκδήλωση με τίτλο, “Ημέρα Ελλάδος στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης”, με την ελληνική αποστολή να χτυπά το καμπανάκι της λήξης των εργασιών της Τρίτης, 11 Δεκεμβρίου, 2018, του Χρηματιστηρίου.

Παρακαλούμε περιμένετε ...