Κόντρα υπ. Εργασίας – ΑΔΕΔΥ για τις συντάξεις

Κόντρα υπ. Εργασίας – ΑΔΕΔΥ για τις συντάξεις

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας σημειώνει ότι η κυβέρνηση κάνει πράξη τη βασική αρχή για ισότητα μεταξύ των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων

Αντιπαράθεση μεταξύ υπουργείου Εργασίας και ΑΔΕΔΥ ξέσπασε σήμερα για το νόμο Κατρούγκαλου. Με ανακοίνωση που εξέδωσε το συνδικαλιστικό σωματείο των δημοσίων υπαλλήλων χαρακτηρίζει «σφαγείο» το νόμο Κατρούγκαλου και παραθέτει παράδειγμα δραματικής μείωσης της σύνταξης ασφαλισμένου μέλους του, ως απόρροια του συγκεκριμένου νόμου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ωστόσο, το παράδειγμα που παρατίθεται, περιλαμβάνει λανθασμένες διαφορές, καθώς συγκρίνει ποσό σύνταξης που εκδόθηκε με βάση τον ν. 4387/16, με ένα υποθετικό ποσό που θα καταβαλλόταν, χωρίς τις περικοπές που επέβαλαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, την περίοδο 2010-14.

«Αυξάνονται σταδιακά 620.000 συντάξεις»

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας σημειώνει ότι η κυβέρνηση κάνει πράξη τη βασική αρχή για ισότητα μεταξύ των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων. «Γι' αυτόν το λόγο, όσες συντάξεις εκδόθηκαν με βάση τον ν. 4387/16 και έχουν διαφορές, συγκλίνουν σταδιακά στο ίδιο ύψος με τις παλαιές συντάξεις. Παράλληλα, από την 1/1/2019, συνολικά 620.000 συντάξεις θα αυξηθούν σταδιακά, ώστε να προσεγγίσουν τις υψηλότερες συντάξεις που ήδη καταβάλλονται με τις διατάξεις του ν. 4387/16» διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας.

«Έχοντας αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θα συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης των απωλειών που υπέστησαν οι συνταξιούχοι κατά την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

«Επιχείρηση παραπλάνησης της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση»

Με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταγγέλλει τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την επιχείρηση παραπλάνησης της κοινής γνώμης, σχετικά με το συνταξιοδοτικό και τον νόμο – σφαγείο (Ν. 4387/2016), όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, που ψήφισε στη Βουλή στις 13/05/2016.

«Ενώ ο Νόμος Κατρούγκαλου ήδη εφαρμόζεται και 200.000 νέοι συνταξιούχοι, που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τις 13/05/2016, έχουν μειώσεις μέχρι και 40% τον μήνα, αυτοί πανηγυρίζουν για την αναστολή της περικοπής της προσωπικής διαφοράς των παλιών ασφαλισμένων, για το 2019.

Επειδή η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. μιλά τεκμηριωμένα και με στοιχεία παρουσιάζουμε την υπ’ αριθμ. 9397/1-12-17 απόφαση του ΕΦΚΑ για την απονομή σύνταξης σε ασφαλισμένο με 40 χρόνια υπηρεσίας, ο οποίος έχει μηνιαία μείωση στην κύρια σύνταξη του κατά 464,97 ευρώ τον μήνα.
Συγκεκριμένα η σύνταξη του συναδέλφου, αν υπολογιζόταν με τον Ν. 3863/2010 θα ήταν 1574,02 ευρώ όπως λέει η απόφαση του ΕΦΚΑ, με τον νόμο Κατρούγκαλου διαμορφώνεται στα 1019,05 ευρώ.
Μείωση: 464,97 ευρώ τον μήνα.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. έχει τοποθετηθεί με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο απέναντι στον Νόμο – σφαγείο του Κατρούγκαλου που πετσοκόβει όλες τις συντάξεις, εκμηδενίζει τις συντάξεις χηρείας και κατεδαφίζει πλήρως το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο Νόμος αυτός δεν παίρνει καμία βελτίωση. Πρέπει άμεσα να καταργηθεί, μαζί με όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ.