Οικονομία

Κοινωνικό μέρισμα 2018: Τα κριτήρια που καθορίζουν ποιοι θα το λάβουν

Στην πλατφόρμα koinonikomerisma.gr με τους κωδικούς του taxisnet οι αιτήσεις

Ίδια με πέρυσι αναμένεται να είναι τα κριτήρια για όσους λάβουν το κοινωνικό μέρισμα του 2018, που αναμένεται να δοθεί μετά τα μέσα του Δεκεμβρίου. Η πλατφόρμα koinonikomerisma.gr δεν άνοιξε σήμερα και αναμένεται να ενεργοποιηθεί ως το τέλος της εβδομάδας.

Όπως έχει ήδη προαναγγείλει η κυβέρνηση τα κριτήρια δεν αναμένεται να αλλάξουν ενώ ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας είχε πει χαρακτηριστικά: «τροπολογία αντιγραφή της περσινής για το κοινωνικό μέρισμα».

Βασικά κριτήρια επιλογής θα είναι το εισόδημα, η οικογενειακή και περιουσιακή κατάσταση και οι καταθέσεις.

Τα εισοδηματικά κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα θα παραμένουν αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι:

ΠΡΟΣΟΧΗ: Λαμβάνεται υπόψη το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού που δηλώθηκε φέτος στο Ε1 για το 2017, πραγματικό ή τεκμαρτό, από κάθε πηγή προ φόρων, μετά την αφαίρεση των εισφορών.

Αλλαγές αναμένονται, ωστόσο, στα περιουσιακά κριτήρια όπου θα υπάρξει βελτίωση των περσινών ορίων, ώστε να µη βρεθούν εκτός μερίσματος οικογένειες λόγω αλλαγής των αντικειμενικών αξιών.

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη λήψη του κοινωνικού μερίσματος (όπως ίσχυαν το 2017)

Περιουσιακά κριτήρια (όπως ίσχυαν το 2017)

Στην πλατφόρμα koinonikomerisma.gr με τους κωδικούς του taxisnet οι αιτήσεις

Το κοινωνικό μέρισμα 2018 θα δοθεί μέσω ηλεκτρονικών αιτήσεων που θα υποβληθούν στην ειδική ιστοσελίδα www.koinonikomerisma.gr με τους κωδικούς του taxisnet. Η πλατφόρμα δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί και αναμένεται να ανοίξει με την κατάθεση της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Ο δικαιούχος θα πρέπει να εισάγει τους κωδικούς που έχει για το taxis – δηλαδή το user name και το password, όπως θα ζητηθεί.

Αμέσως μετά θα πρέπει να συμπληρώσουν οι ενδιαφερόμενοι έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου και ένα email έτσι ώστε αν χρειαστεί να υπάρξει επικοινωνία με τις υπηρεσίες. Καθώς το σύστημα συνδυάζει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, θα ζητηθεί ο αριθμός ΑΜΚΑ.

Τι θα γίνει με τους φιλοξενούμενους

Ενήλικα τέκνα, γονείς, συγγενείς ή φίλοι που φιλοξενούνται δεν μπορούν να λάβουν οι ίδιοι το κοινωνικό μέρισμα. Το μέρισμα θα το λάβει ο υπόχρεος του νοικοκυριού που τους φιλοξενεί εφόσον αθροιστικά όλα τα εισοδήματα των μελών που ζουν κάτω από την ίδια στέγη είναι εντός των προαναφερόμενων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.