Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα – Πότε θα καταβληθεί

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα – Πότε θα καταβληθεί

Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε περίπου 3,5 εκατομμύρια - Μικρές αλλαγές αναμένονται σε σχέση με τα κριτήρια της ακίνητης περιουσίας

Την ερχόμενη Τρίτη 4 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα συνολικού ύψους περίπου 710 εκατ. ευρώ μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας www. koinonikomerisma.gr, το οποίο αναμένεται να διανεμηθεί σε περίπου 3,5 εκατομμύρια δικαιούχους.

Το ακριβές ύψος του συνολικού ποσού που θα διανεμηθεί, δεν αποκλείεται να είναι μεγαλύτερο από τα 710 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με όσα είπε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και θα καθοριστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) έως την ερχόμενη Δευτέρα, ανάλογα με τις εισοδηματικές βαθμίδες.

Τα κριτήρια για τους δικαιούχους θα είναι τα εισοδήματα του 2017, όπως εμφανίστηκαν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις και η περιουσιακή κατάσταση, όπως αποτυπώνεται στις δηλώσεις του ΕΝΦΙΑ. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση αναμένεται να έχει μικρές αλλαγές σε σχέση με την περσινή για το φετινό κοινωνικό μέρισμα, η καταβολή του οποίου σχεδιάζεται να γίνει στις 14 Δεκεμβρίου.

Οι όποιες οριακές αλλαγές υπάρξουν, θα αφορούν μόνο στα κριτήρια της ακίνητης περιουσίας, λόγω των αλλαγών που επήλθαν στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Τα κριτήρια ακίνητης περιουσίας αναμένεται να αναπροσαρμοστούν, έτσι ώστε οι περσινοί δικαιούχοι να μην εξαιρεθούν -λόγω των αντικειμενικών- από το φετινό επίδομα.

Λίγο πριν ανοίξει η πλατφόρμα, οι φορολογούμενοι που πληρούν τα κριτήρια, θα πρέπει να γνωρίζουν, ότι η διαδικασία ολοκληρώνεται σε 6 βήματα. Φέτος δεν αναμένεται να επαναληφθούν τα προβλήματα με τους φιλοξενούμενους, καθώς στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, όσοι φιλοξενούν συγγενείς ή φίλους στο σπίτι τους, το συμπλήρωσαν στη δήλωσή τους.