Τι αλλάζει σε ΕΝΦΙΑ, κοινωνικό μέρισμα και φόρο επιχειρήσεων

Τι αλλάζει σε ΕΝΦΙΑ, κοινωνικό μέρισμα και φόρο επιχειρήσεων

Ψηφίστηκαν οι σχετικές τροπολογίες - Ποιοι ωφελούνται και πόσο

Υπεψηφίστηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής οι τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων, το κοινωνικό μέρισμα και την αποκατάσταση των ζημιών το Μάτι. Στην ψηφοφορία που διεξήχθη, τα κόμματα τοποθετήθηκαν ως εξής:

-την τροπολογία για το συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων ψήφισαν όλα τα κόμματα με εξαίρεση το ΚΚΕ που ψήφισε «όχι» και το Ποτάμι που δήλωσε «παρών».

-την τροπολογία για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ψήφισαν όλα τα κόμματα με εξαίρεση το ΚΚΕ και το Ποτάμι που δήλωσαν «παρών»

-την τροπολογία για το Μάτι ψήφισαν όλα τα κόμματα με εξαίρεση το ΚΚΕ που ψήφισε «όχι» και το Ποτάμι που δήλωσε «παρών».

-την τροπολογία για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος την ψήφισαν όλα τα κόμματα με εξαίρεση το Ποτάμι που δήλωσε «παρών».

Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, από τα 5,8 εκατομμύρια φορολογουμένων που διαθέτουν περιουσία, μείωση του ΕΝΦΙΑ θα δουν πλέον 5,1 εκατομμύρια πολίτες, δηλαδή το 88%. Στα λαϊκά νοικοκυριά, η μείωση της επιβάρυνσης από τον ΕΝΦΙΑ θα φτάσει το 2020, στο 50%.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό:

- Για περιουσίες μέχρι 60.000 ευρώ, η μείωση θα είναι στο 30%. Αυτό το ποσό αναφέρεται σε σχεδόν 3,5 εκατομμύρια φορολογουμένους.

- Για περιουσίες από 60.000 ως 100.000 ευρώ, η μείωση θα ανέλθει στο 21%. Και αφορά 1 εκατομμύριο πολίτες.

- Για περιουσίες από 100.000 ως 150.000 ευρώ, η μείωση θα είναι κοντά στο 10%. Και αφορά περίπου 600.000 πολίτες».

Ο πρωθυπουργός, δε, ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα:

- Ιδιοκτήτης κατοικίας 60 τ.μ. στο Κερατσίνι, αξίας 60.000 θα πληρώσει φέτος 157 ευρώ αντί για 224. Δηλαδή 67 ευρώ λιγότερα.

- Ιδιοκτήτης κατοικίας 80 τ.μ. στη Νεάπολη της Θεσσαλονίκης, αξίας 76.000 ευρώ, θα πληρώσει 162 ευρώ αντί για 232. Δηλαδή 70 ευρώ λιγότερα.

- Ιδιοκτήτης κατοικίας 100 τ.μ. στο Περιστέρι, αξίας 90.000 ευρώ, θα πληρώσει 211 ευρώ αντί για 290. Δηλαδή 79 ευρώ λιγότερα.

Καθορίζονται οι όροι για την αποκατάσταση στο Μάτι

Στην τροπολογία που ψηφίστηκε για το Μάτι καθορίζονται οι όροι για την αποκατάσταση των πληγών. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, προς το παρόν έχουν πραγματοποιηθεί 5.262 αυτοψίες από 385 μηχανικούς και 1.072 επανέλεγχοι. Μετά τις αυτοψίες υπάρχουν 565 κτήρια που χαρακτηρίστηκαν κατεδαφιστέα (κόκκινα προς χρήση), 1.545 κτήρια προσωρινώς ακατάλληλα προς χρήση (κίτρινα) και 2.963 κατάλληλα προς χρήση. Έχουν έως σήμερα λάβει την αποζημίωση των 5.000 ευρώ για κάθε νοικοκυριό και 8.000 ευρώ για κάθε πληγείσα επιχείρηση, συνολικά 3.265 νοικοκυριά και 85 επιχειρήσεις. Έχουν εκταμιευθεί συνολικά 16.543.000 ευρώ και έχει δοθεί και το επίδομα των 1.200 ευρώ σε κάθε πληγέν νοικοκυριό για τις τηλεπικοινωνιακές ανάγκες.

Επίσης, έχει ανατεθεί η απομάκρυνση του αμιάντου από 193 κτήρια. Σε πρώτη φάση απομακρύνεται από τα κατεδαφιστέα κτήρια. Παράλληλα, έχουν κατεδαφιστεί 55 κτήρια και θα κατεδαφιστούν άλλα 50 το επόμενο διάστημα.

Με την τροπολογία δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσει η αποκατάσταση των ζημιών, η έκδοση των αδειών, η συνολική ανοικοδόμηση στα κόκκινα κτήρια. Στην τροπολογία ωστόσο προβλέπεται, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, αναστολή έκδοσης αδειών και απαγόρευση δόμησης σε κρίσιμες περιοχές (μέσα στα ρέματα, μπροστά στην παραλιακή ζώνη).

Θεσμοθετούνται επίσης κίνητρα για την άμεση διάνοιξη οδών που καθορίζουν το σχεδιασμό ασφαλούς οδικού δικτύου με την οπισθοχώρηση άμεσα των κτηρίων που έχουν καταστραφεί, την απομάκρυνση κτηρίων από τις περιοχές που διέπονται από τη δασική νομοθεσία ή που βρίσκονται εντός του μεγάλου αυτού ρέματος, με πρόβλεψη να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες με εισοδηματικά κριτήρια, έχοντας ήδη θεσπίσει και για την περίπτωση της Μάνδρας το λεγόμενο έκτακτο επίδομα στέγασης για κοινωνικούς λόγους.

Τέλος, θεσμοθετείται το απαραίτητο νομικό πλαίσιο για την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη συμπλήρωση του οδικού δικτύου, την απόδοση σε κοινή χρήση των τμημάτων του παραλιακού μετώπου που θα υποδεικνύονται από το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο ως δίοδοι προς το θαλάσσιο μέτωπο του δικτύου κυκλοφορίας των πεζών.

Κοινωνικό μέρισμα σε 3,5 εκατ. δικαιούχους

Στην τροπολογία που ψηφίστηκε προβλέπεται η διανομή κοινωνικού μερίσματος 710 εκατ. ευρώ, ποσό όμως, όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, μπορεί να αυξηθεί. Το ακριβές ύψος, ανάλογα με τις εισοδηματικές βαθμίδες, θα καθοριστεί με ΚΥΑ που ευελπιστεί η κυβέρνηση να έχει βγει έως την ερχόμενη Δευτέρα ώστε την Τρίτη να ανοίξει η σχετική πλατφόρμα και να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν τις αιτήσεις τους προκειμένου στις 14 Δεκεμβρίου να γίνει η καταβολή στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρωθυπουργού, το μέτρο αφορά 1,3-1,4 εκ νοικοκυριά, περίπου 3,5 εκατ. δικαιούχους.

Μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις

Μεταξύ των τροπολογιών που ψηφίστηκαν είναι και η τροπολογία που αφορά τη μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα της φορολογίας των επιχειρήσεων με στόχο η μείωση να φθάσει σταδιακά σε 5% έως το 2022. Δηλαδή από το 29% που είναι σήμερα να φτάσει στο 25% το 2022.