Σταδιακή μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων στο 25% έως το 2022

Σταδιακή μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων στο 25% έως το 2022

Τι είπε ο πρωθυπουργός για τους συντελεστές φορολόγησης και τον ΕΝΦΙΑ

Στην ενίσχυση της παραγωγικής δραστηριότητας στη χώρα και την αποκατάσταση της εργασιακής κανονικότητας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, μιλώντας για την υπό ψήφιση διάταξη που αφορά στη μείωση φορολογικών συντελεστών για επιχειρηματική δραστηριότητα νομικών προσώπων.

Αναφερόμενος στην δέσμευσή του στη ΔΕΘ για τη μείωση κατά μια μονάδα της φορολογίας των επιχειρήσεων με στόχο να πέσει κατά 5 μονάδες συνολικά έως το 2022, από το 29% που είναι σήμερα στο 25%, ο κ. Τσίπρας είπε, ότι είναι μια μείωση φορολογικών συντελεστών για επιχειρηματική δραστηριότητα νομικών προσώπων που «εντάσσεται κι αυτή σε ένα γενικότερο σχέδιο ενίσχυσης της παραγωγικής δραστηριότητας στη χώρα μας».

Ο πρωθυπουργός είπε, ότι είναι «ένα σχέδιο που περιέχει την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών από τη μία, από την άλλη όμως βρίσκεται η αποκατάσταση της εργασιακής κανονικότητας. Δίνουμε λοιπον ένα σαφές σήμα προς τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν αυτή την ελάφρυνση, προχωρώντας σε νέες επενδύσεις, νέες προσλήψεις εργαζόμενων με αξιοπρεπείς μισθούς, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».


Ό, τι είπαμε για τον ΕΝΦΙΑ, είναι μετρημένο, είναι δίκαιο και γίνεται

Στο ρητορικό ερώτημα γιατί δεν φέρνει διάταξη η κυβέρνηση σήμερα να ψηφίσει και για τον ΕΝΦΙΑ του 2020, ο κ. Τσίπρας είπε, ότι «η απάντηση είναι πολύ απλή έντιμη και καθαρή: Εμείς στον ελληνικό λαό τον περασμένο Σεπτέμβρη είπαμε λίγα πράγματα και σταράτα. Και τα υλοποιούμε ένα προς ένα. Και μάλιστα τα είπαμε και πιο μαζεμένα -όταν έχει κανείς δίπλα του τον Τσακαλώτο και τον Χουλιαράκη αυτό συνήθως συμβαίνει, γιατί ο σχεδιασμός είναι νοικοκυρεμένος- από όσο τελικά κάνουμε. Μιλήσαμε για μέτρα 700 περίπου εκατομμυρίων το 2019, προκύπτει τελικά μεγαλύτερος χώρος 900 εκατ. για τα ίδια μέτρα».

«Εμείς δεν είπαμε στη ΔΕΘ ασυναρτησίες για τον ΕΝΦΙΑ, που είναι σε πλήρη αντίθεση με το ίδιο το Σύνταγμα και θα διαλύσουν την Αυτοδιοίκηση. Ό, τι είπαμε, είναι μετρημένο, είναι δίκαιο και γίνεται τώρα», τόνισε. Πρόσθεσε δε, πως «το ίδιο ισχύει και για αυτά που έχουμε πει για το 2020, το '21 και το '22». Συμπλήρωσε δε, ότι «η χώρα θα συνεχίσει με ασφάλεια, με σχέδιο και με πολλή δουλειά να βγαίνει από τη κρίση, η οικονομία να ανακάμπτει και η κοινωνία να ανασαίνει».

«Όλα αυτά όμως, υπό τη προϋπόθεση ότι η Ελλάδα δε θα γυρίσει πίσω», υπογράμμισε. «Δεν θα γυρίσει πίσω στη διευρυμένη διαφθορά, την κατασπατάληση και τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, στην εποχή των ελλειμμάτων, στην αδιαφανή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, πίσω στις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες που την οκταετία των μνημονίων τις επέβαλε στη χώρα μας το ΔΝΤ και τώρα οικειοθελώς υπόσχεται να τις εφαρμόσει ο κ. Μητσοτάκης αν εκλεγεί πρωθυπουργός. Δεν θα συμβεί».