Morgan Stanley: Οι αγορές που θα παρουσιάσουν τα μεγαλύτερα κέρδη το 2019

Morgan Stanley: Οι αγορές που θα παρουσιάσουν τα μεγαλύτερα κέρδη το 2019

Ποιοι κλάδοι θα κεντρίσουν την προσοχή των επενδυτών

Το 2018 ήταν μία πολύ δύσκολη χρονιά για τις αναδυόμενες αγορές. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, η τάση αυτή πρόκειται να αλλάξει το επόμενο έτος και οι αναδυόμενες αγορές θα κλείσουν με κέρδη μεγαλύτερα από την αμερικανική κεφαλαιαγορά.

Ήδη, η Morgan Stanley αναβάθμισε τις μετοχές στις αναδυόμενες αγορές από underweight σε overweight για το 2019 και υποβάθμισε σε underweight τις αμερικανικές μετοχές. Όπως αναφέρει στην έκθεσή της για το 2019, με ημερομηνία 25/11/2018, η κρίση στις αναδυόμενες αγορές αποτελεί σχεδόν παρελθόν, γι’ αυτό και η ίδια φέρεται να καλύπτει σχετικά μεγαλύτερες θέσεις.

Σημειώνεται πως το τρέχον έτος πολλοί επενδυτές αποσύρθηκαν από τις αναδυόμενες αγορές και προχώρησαν σε τοποθετήσεις στην αμερικανική αγορά, χάρη τόσο στην άνοδο που καταγράφηκε στις αποδόσεις των ομολόγων όσο και στην ενίσχυση του δολαρίου. Την ίδια ώρα, η κρίση που ξέσπασε σε χώρες όπως η Τουρκία και η Αργεντινή έδωσε ακόμη περισσότερους λόγους στους επενδυτές να προχωρήσουν σε πωλήσεις και να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους στις αναδυόμενες αγορές.

Αποτέλεσμα ήταν ο δείκτης MSCI των αναδυόμενων αγορών -που περιλαμβάνει μετοχές σε 24 χώρες- να υποχωρήσει κατά περίπου 16% από τις αρχές του έτους. Μολαταύτα, σύμφωνα με το σενάριο της Morgan Stanley, ο δείκτης αναμένεται να ενισχυθεί κατά 8% έως το Δεκέμβριο του 2019 σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα. Ενδεικτικό είναι ότι για τον αμερικανικό δείκτη S&P 500 και τον ευρωπαϊκό MSCI οι προβλέψεις κάνουν λόγο για άνοδο της τάξεως του 4%.

Για τη Morgan Stanley, οι μετοχές στις αναδυόμενες αγορές θα είναι πιο αποδοτικές, δεδομένου ότι η επενδυτική τράπεζα προβλέπει σταθερή ανάπτυξη το 2019 σε αυτές τις οικονομίες, ενώ για τις ΗΠΑ οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ελαφρά επιβράδυνση.

Ειδικότερα, η επενδυτική τράπεζα προβλέπει ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,9% το τρέχον έτος, 2,3% το 2019 και 1,9% το 2020. Αυτή η επιβράδυνση της οικονομίας εκτιμάται πως θα «ψαλιδίσει» τα κέρδη του δολαρίου και θα προσφέρει ανάσα ανακούφισης στις αναδυόμενες αγορές, δεδομένου ότι τα υψηλά χρέη τους είναι σε δολάρια.

Από την άλλη πλευρά, οι αναδυόμενες αγορές αναμένεται να παρουσιάσουν ρυθμό ανάπτυξης 4,8% το 2018, 4,7% το 2019 και θα επιστρέψουν στο 4,8% το 2020.

Οι χώρες που αναβαθμίζονται από τη Morgan Stanley με overweight μετοχές είναι η Βραζιλία, η Ταϋλάνδη, η Ινδονησία, η Ινδία, το Περού και η Πολωνία. Underweight αγορές είναι το Μεξικό, οι Φιλιππίνες, η Κολομβία, η Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως αναφέρει το CNBC.

Όσο για τους περισσότερο κερδοφόρους κλάδους, είναι, σύμφωνα με τη Μorgan Stanley, ο τομέας των χρηματοοικονομικών, της ενέργειας και των εταιρειών κοινή ωφελείας.