Ο οραματιστής που παρασύρει σαν χιονοστιβάδα την εργασιακή ηθική

Ο οραματιστής που παρασύρει σαν χιονοστιβάδα την εργασιακή ηθική

Ολοένα και περισσότεροι στρέφονται πια μαζικά σε έναν άλλο τρόπο να υπάρχεις ως επιχείρηση και αφεντικό…

Υπήρχαν εποχές που ο Jay Coen Gilbert έλεγε πως ο τρόπος που δουλεύει ο επιχειρηματικός κόσμος έρχεται σε αντίθεση με την ανθρώπινη φύση, μόνο που κανείς δεν τον άκουγε.

Σήμερα όπως 2.655 επιχειρήσεις (μεταξύ αυτών οι Etsy και Danone) τον πιστεύουν και έχουν ενταχθεί στο άρμα του να κάνει τον καπιταλισμό καλύτερο και τις εταιρίες υπόλογες όχι μόνο στους μετόχους τους, αλλά και στους υπαλλήλους τους, την κοινωνία και το περιβάλλον τελικά.

Ο Jay Coen Gilbert ήταν συνιδιοκτήτης της AND1, μιας φίρμας μπασκετικών ρούχων που πούλησε το 2006 για να δώσει σάρκα και οστά στο όραμά του, το B Lab. Αυτό που κάνει το B Lab είναι να πιστοποιεί επιχειρήσεις με το καθεστώς του «B Corporation», μια σήμανση που δηλώνει τη δημόσια (και νομικά κατοχυρωμένη) δέσμευσή τους πως είναι υπόλογες σε όλους τους εμπλεκομένους, όχι αποκλειστικά στους μετόχους.

Στην πρωτοκαθεδρία του μετόχου βλέπει ο Gilbert την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και των καλών πρακτικών του καπιταλισμού, μιας και η τιμή της μετοχής παραμένει το μεγάλο ζητούμενο του συστήματος. Μόνο που είναι ένα σχέδιο γεμάτο ψεγάδια, όπως λέει, ένα σχέδιο που έχει βαλθεί να καταστρατηγήσει.

Οι εταιρίες που έχουν ενταχθεί στον οργανισμό του έχουν για την ώρα έδρα στις ΗΠΑ και την Ιταλία, καθώς οι υπόλοιπες χώρες τις σκέφτονται ακόμα τις προτάσεις του. Ο ίδιος δεν μιλά για αγαθοεργία ή φιλανθρωπία, αλλά για κίνημα που πρέπει να γίνει παγκόσμιο για να επωφεληθούν επιτέλους όλοι από τα κέρδη μιας επιχείρησης.

Οι αναλυτές της B Lab βαθμολογούν πόσο ευεργετεί μια εταιρία τους γύρω της σε μια κλίμακα πέντε σημείων και ανανεώνουν τις εκτιμήσεις τους ετησίως. Είναι αυτός ο κοινωνικός ρόλος, η εταιρική ευθύνη, που μετράει για τονGilbert και θέλει να αυξήσει τη λειτουργικότητά του.

Σήμερα λέει πως η υπεροχή των μετόχων στις αποφάσεις μιας εταιρίας θα αποδειχτεί τελικά επιζήμια μακροπρόθεσμα για τη βιωσιμότητά της. Το 2010 κατάφερε μάλιστα να περάσει από αρκετές αμερικανικές πολιτείες μια τροπολογία που να καθιερώνει νομικά το πρότυπο «B Corporation» που δίνει ο ανεξάρτητος οργανισμός του, αποτιμώντας ποσοτικά και ποιοτικά τον βαθμό που κάνει καλό μια εταιρία στους γύρω της, από τους πελάτες και τους εργαζομένους μέχρι την κοινότητα, την κοινωνία και το περιβάλλον.

Το όραμά του έχει πάρει σήμερα τη μορφή χιονοστιβάδας στον εταιρικό κόσμο, παρά το αθόρυβο της δράσης του, και ολοένα και περισσότεροι στρέφονται πια μαζικά σε έναν άλλο τρόπο να υπάρχεις ως επιχείρηση και αφεντικό…