Λήγει ο νόμος Κατσέλη – Τι θα γίνει με την πρώτη κατοικία όσων έχουν κόκκινα δάνεια

Λήγει ο νόμος Κατσέλη – Τι θα γίνει με την πρώτη κατοικία όσων έχουν κόκκινα δάνεια

Τα τρία σενάρια για το μέλλον του νόμου - ομπρέλα για την προστασία από πλειστηριασμούς

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για το νόμο Κατσέλη, μια νομική ομπρέλα για χιλιάδες δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους αν βρεθούν εκτός των προστατευτικών διατάξεων του νόμου.

Οι ημέρες μετρούν αντίστροφα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου όταν και λήγει τυπικά η ισχύς του προστατευτικού πλαισίου του νόμου Κατσέλη – Σταθάκη, έπειτα από την οποία ενδεχομένως να μην μπορεί κανένα υπερχρεωμένο νοικοκυριό να βρει καταφύγιο σε δικαστική διαδικασία για τη διευθέτηση των οφειλών του.

Τυπικά και εάν η κυβέρνηση δεν επιδιώξει κάποια παράταση, στις 31 Δεκεμβρίου χάνεται κάθε δυνατότητα ένταξης στο νόμο που έχουν όσοι δανειολήπτες βρέθηκαν σε δεινή θέση και δεν κατάφεραν να πληρώσουν τα δάνειά τους.

Σε ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο των «ΝΕΩΝ» αναφέρεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ποια θα είναι η επόμενη μέρα με τα σενάρια να κάνουν λόγο είτε για πλήρη κατάργηση είτε για αντικατάστασή του με ένα νέο νόμο πλαίσιο ανάλογο με εκείνο που ισχύει στην Κύπρο.

Στο τραπέζι επίσης έχει πέσει και η σκέψη και για γενναίο κούρεμα των κριτηρίων τόσο αναφορικά με τις αξίες των ακινήτων που αφορούν πρώτες κατοικίες όσο και με τα εισοδηματικά κριτήρια των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, θεωρείται βέβαιο ότι ο «αντικαταστάτης» του νόμου Κατσέλη θα αφορά σημαντικά μικρότερο αριθμό δανειοληπτών και με κριτήρια αυστηρότερα, κάτι για το οποίο ήδη πιέζουν οι τράπεζες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι στις διαπραγματεύσεις που θα έχει με τους θεσμούς στα τέλη του έτους να ζητήσει νέα παράταση του ισχύοντος νόμου για έναν ακόμα χρόνο και για τον σκοπό αυτό θα επιχειρηματολογήσει με βάση τα στοιχεία της προόδου που έχει γίνει τόσο από τη μείωση των υποθέσεων του νόμου Κατσέλη που εκκρεμούν στα δικαστήρια, αλλά και δείχνοντας το πλήθος των στρατηγικά κακοπληρωτών που εντοπίστηκαν να έχουν κρυφτεί στον νόμο, μετά και την άρση του απορρήτου τον περασμένο Σεπτέμβριο. Από την πλευρά τους πάντως οι θεσμοί φαίνεται ότι θέτουν ως προϋπόθεση για την παράταση του νόμου την αυστηροποίηση των κριτηρίων.

  • Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση των «ΝΕΩΝ Σαββατοκύριακο»