Στις Συμπληγάδες της ενισχυμένης εποπτείας

Στις Συμπληγάδες της ενισχυμένης εποπτείας

Πέρασε ο προϋπολογισμός, «κόπηκε» η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων - Ο αστερίσκος για τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Την πρώτη έκθεση στο πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το σχέδιο προϋπολογισμού 2019 που υπέβαλε η Ελλάδα «εξασφαλίζει τη συμμόρφωση με τη δέσμευσή της να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5 % του ΑΕΠ».

Επιπρόσθετα, η Κομισιόν χαρακτηρίζει «μέτρια» την πρόοδο όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις σε άλλους τομείς, καλώντας τις Αρχές να «επισπεύσουν την υλοποίησή τους για να επιτευχθούν οι στόχοι τους».

Συγχρόνως, επισημαίνει ότι η τελική έκθεση, βάσει της οποίας θα αποφασιστεί η εφαρμογή των μέτρων για το χρέος, που περιλαμβάνουν τις επιστροφές των ANFAs και SMPs, θα δημοσιευθεί στις αρχές του επόμενου έτους.

«Η ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος, η οποία θα εξαρτάται από την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών και συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της σημαντικής δέσμης μέτρων για το χρέος που αποφασίστηκε κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της 22ας Ιουνίου 2018, θα εξαρτηθεί από τη θετική αξιολόγηση στη δεύτερη έκθεση, η οποία θα συνταχθεί βάσει του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας. Αυτή η έκθεση θα δημοσιευθεί στις αρχές του επόμενου έτους», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πήρε την τελική έγκριση της Κομισιόν ελληνικός προϋπολογισμός για το 2019

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στα δέκα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, των οποίων οι προϋπολογισμοί «συμμορφώνονται με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης το 2019», σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί των σχεδίων δημοσιονομικών προγραμμάτων (ΣΔΠ) που δημοσιεύεται σήμερα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Τα υπόλοιπα κράτη-μέλη είναι η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, οι Κάτω Χώρες, η Αυστρία και η Φινλανδία.

Σε ποιες παροχές και φοροελαφρύνσεις θα μοιραστούν τα 910 εκατ. ευρώ

Σε 910 εκατ. ευρώ ανέρχεται το νέο πακέτο των θετικών μέτρων για το 2019, τα οποία θα περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2019 που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, προβλέπονται: μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 260 εκατ. ευρώ, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών κατά 177 εκατ. ευρώ, χορήγηση 400 εκατ. ευρώ για επίδομα στέγασης, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους εργαζόμενους κατά 51 εκατ. ευρώ, καθώς και ενίσχυση της ειδικής αγωγής κατά 22 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα επίσης με την έκθεση, το πρωτογενές πλεόνασμα εφέτος διαμορφώνεται σε 3,98% του ΑΕΠ. Σε όρους ενισχυμένης εποπτείας, το πρωτογενές αποτέλεσμα Γενικής Κυβέρνησης ανέρχεται σε 7,383 δισ. ευρώ, δημιουργώντας δημοσιονομικό χώρο ύψους 885 εκατ. ευρώ, εντός του οποίου θα «κινηθούν» οι παροχές του κοινωνικού μερίσματος.