Ανοίγει ο κουμπαράς για την καταβολή των αναδρομικών για τα ειδικά μισθολόγια

Ανοίγει ο κουμπαράς για την καταβολή των αναδρομικών για τα ειδικά μισθολόγια

Θέμα ημερών η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων – Έως τα μέσα Δεκεμβρίου η καταβολή των ποσών στους δικαιούχους

Στην τελική ευθεία μπαίνει η επιστροφή των αναδρομικών στους εν ενεργεία και συνταξιούχους ένστολους, πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ, δικαστικούς λειτουργούς.

Εντός των επόμενων ημερών  αναμένεται να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις ενώ έως τα μέσα Δεκεμβρίου οι δημόσιοι λειτουργοί των ειδικών μισθολογίων  θα έχουν δει το χρώμα του χρήματος στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα  επιστρέψει αναδρομικά ποσά τα οποία θα καλύπτουν συγκεκριμένο διάστημα για τις περικοπές που είχαν γίνει στις αποδοχές τους από τον Αύγουστο του 2012.

Οι υπουργικές αποφάσεις θα καθορίζουν τα ποσά, τη διαδικασία επιστροφής των ποσών στους δικαιούχους ενώ θα διευκρινίζεται ότι οι δικαιούχοι των ειδικών μισθολογίων θα λάβουν τα ποσά στο ακέραιο καθώς δεν θα συμψηφιστούν με τυχόν οφειλές προς την Εφορία.   Μόνο στην περίπτωση που η Εφορία έχει μπλοκάρει τον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου για ληξιπρόθεσμες οφειλές θα γίνει κατάσχεση των αναδρομικών. Στην περίπτωση αυτή, μόλις κατατεθούν τα αναδρομικά, η τράπεζα θα προχωρήσει στην κατάσχεση του ποσού που αντιστοιχεί στην ληξιπρόθεσμη οφειλή για να το αποδώσει στη συνέχεια στο Δημόσιο.

Το συνολικό κόστος της επιστροφής των αναδρομικών στους εν ενεργεία και συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων ανέρχεται στα 1,4 δις. ευρώ. Το γεγονός όμως ότι τελικώς στις τσέπες των δικαιούχων θα φθάσει το ποσό των 820 εκατ. ευρώ, σημαίνει ότι θα παίξει ρόλο σε αυτό το κούρεμα και η Εφορία αφού στα ποσά αυτά θα επιβληθεί καταρχήν παρακράτηση φόρου με συντελεστή 20%.

Τα αναδρομικά που θα καταβάλει η κυβέρνηση καλύπτουν την  περίοδο από την 1η-8-2012 έως την 31η-12-2016 για τους ενστόλους, στην περίοδο από την 1η-1-2015 έως την 31η-12-2016 για τους πανεπιστημιακούς, τους καθηγητές ΤΕΙ, τους ερευνητές και τους μουσικούς των Κρατικών Ορχηστρών και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και στην περίοδο από την 13-11-2014 έως 31-12-2016 για τους ιατρούς του ΕΣΥ.

Τα ακαθάριστα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι κυμαίνονται από 1.400 και υπερβαίνουν ακόμη και τις 21.000 ευρώ.

Για παράδειγμα ένας διευθυντής γιατρός του ΕΣΥ με 27 χρόνια προϋπηρεσία στο σύστημα Υγείας δικαιούται  21.843 ευρώ ενώ τα μεικτά ποσά που θα  επιστραφούν σε έναν άγαμο αστυνομικό υποδιευθυντή με 28 έτη προϋπηρεσίας έχοντας προαχθεί στον βαθμό του ταξίαρχου ανέρχονται σε 11.713 ευρώ και καλύπτουν το διάστημα από  1/8/2012 έως 31/12/2016. Ενας αναπληρωτής καθηγητής με 23 χρόνια υπηρεσίας,  δικαιούται 10.333 ευρώ ενώ ένας λοχαγός  με 13 χρόνια υπηρεσίας στις Ενοπλες Δυνάμεις δικαιούνται μεικτό ποσό αναπλήρωσης 4.532 ευρώ.