Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για επιβολή κυρώσεων στην Ιταλία

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για επιβολή κυρώσεων στην Ιταλία

«Οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, είναι έτοιμες να απορρίψουν και πάλι τον ιταλικό κρατικό προϋπολογισμό» μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης

Στην επιβολή κυρώσεων στην Ιταλία για υπερβολικό έλλειμμα θα οδηγήσει απ' ό,τι όλα δείχνουν η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ Κομισιόν και ιταλικής κυβέρνησης. Προς το παρόν και οι δύο πλευρές εμφανίζονται αμετακίνητες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προειδοποιήσει την Ιταλία πως θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε κυρώσεις εάν δεν συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Η Ιταλία μέχρι και σήμερα διαμηνύει, εν τω μεταξύ, σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να αλλάξει τον προϋπολογισμό της.

«Οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, είναι έτοιμες να απορρίψουν και πάλι τον ιταλικό κρατικό προϋπολογισμό», μετέδωσε σήμερα το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Κομισιόν, μεθαύριο, θα αποφανθεί ότι το πρόγραμμα μείωσης του ιταλικού χρέους δεν σέβεται τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

«Αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τα συμπεράσματά της την Τετάρτη», γράφει το Ansa. «Με τον τρόπο αυτό θα γίνει το πρώτο βήμα της πορείας, η οποία, αν δεν υπάρξουν νέες εξελίξεις, θα οδηγήσει στην έναρξη διαδικασίας κυρώσεων για υπερβολικό έλλειμμα, εξαιτίας του δημόσιου χρέους», καταλήγει το ιταλικό πρακτορείο.

Σε δηλώσεις του νωρίτερα ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, υποστήριξε πως σε ό,τι αφορά το έλλειμμα, «μιλάμε για παρέκκλιση, η οποία δεν είναι μεγάλη και κατά συνέπεια η συζήτηση πρέπει να επανέλθει στην πραγματική της διάσταση». Μάλιστα, όπως είπε, η Γαλλία είχε πάντα υψηλότερο έλλειμμα.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν σήμερα ότι το επόμενο Σάββατο ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, θα δειπνήσει στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.