Επενδύσεις εκατομμυρίων στη φαρμακευτική κάνναβη – Διεθνές ενδιαφέρον για την Ελλάδα

Επενδύσεις εκατομμυρίων στη φαρμακευτική κάνναβη – Διεθνές ενδιαφέρον για την Ελλάδα

Προσδοκίες για εκατοντάδες θέσεις εργασίας και υψηλά έσοδα από την εξαγωγική δραστηριότητα του τελικού προϊόντος

Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει στη χώρα μας για την παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης, καθώς ήδη αδειοδοτήθηκαν οι δύο πρώτες μονάδες καλλιέργειας και επεξεργασίας τελικών προϊόντων, τα οποία προορίζονται κατ'  αρχάς για εξαγωγές, ενώ σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Στέργιο Πιτσιόρλα, υπάρχουν άλλες 12 προτάσεις στο πλαίσιο της εξέτασης, με το συνολικό ύψος της επένδυσης να ανέρχεται στα 185,2 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, οι δύο πρώτες εταιρείες που αδειοδοτήθηκαν, είναι οι Biomecann στη Λάρισα και Bioprocann στην Κόρινθο. Η επένδυση στη Λάρισα ύψους 9,5 εκατ. ευρώ αφορά σε 11 στρέμματα και θα δημιουργήσει 51 θέσεις εργασίας. Η επένδυση στην Κόρινθο ύψους 12,5 εκατ ευρώ αφορά σε 46 στρέμματα και θα δημιουργήσει 66 θέσεις εργασίας. Η πρώτη παραγωγή τελικού προϊόντος φαρμακευτικής κάνναβης από αυτές τις δύο επενδύσεις αναμένεται σε ενάμιση χρόνο.

Όσον αφορά στις υπόλοιπες 12 προτάσεις που βρίσκονται υπό εξέταση, σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν αδειοδοτηθεί. Συνολικά το ύψος επένδυσης και των 14 αδειών θα ανέλθει στα 185,2 εκατ. ευρώ, ενώ θα δημιουργηθούν συνολικά 770 θέσεις εργασίας. Σημειώνεται, ότι το ελάχιστο όριο καλλιεργήσιμης έκτασης για να χορηγηθεί άδεια, είναι τα 4 στρέμματα, ενώ η άδεια ισχύει για 5 χρόνια και η διαδικασία προβλέπει, ότι μετά την πενταετία θα πρέπει να κατατεθεί νέος φάκελος, για την άδεια λειτουργίας των εταιρειών.

Διεθνές ενδιαφέρον για καλλιέργεια στην Ελλάδα

Για την καλλιέργεια και επεξεργασία τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά το Ισραήλ και τον Καναδά, αλλά και από άλλες χώρες όπως είπε. «Υπάρχει έντονο και δηλωμένο, διεθνές ενδιαφέρον, ανεξάρτητα αν είναι ελληνική εταιρεία που καταθέτει την πρόταση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πιτσιόρλας και πρόσθεσε, ότι «από Καναδά, Ισραήλ και από αλλού έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και αφορά σε πολύ μεγάλα ονόματα παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων κι αυτό συμβαίνει, διότι έχουν και τεχνογνωσία και εξοικείωση».

Πρόσθεσε δε, ότι «έχει διαμορφωθεί μια νομοθεσία πλήρης και επαρκής γι΄αυτού του είδους την παραγωγή και η ευαισθησία που έχουμε, εξασφαλίζει όλες τις πλευρές, για την ασφάλεια του παραγόμενου προϊόντος, αλλά και για την ασφάλεια εκ μέρους της Πολιτείας, σε ποιους δίνεται η άδεια». Όσον αφορά στην διαδικασία αδειοδότησης, ο κ. Πιτσιόρλας είπε, ότι
«είμαστε πολύ αυστηροί σε ό, τι αφορά στα δικαιολογητικά που ζητάμε και κάθε χρόνο θα γίνεται έλεγχος, ότι δεν έχει αλλάξει η εικόνα, που αδειοδοτήσαμε».

Σύμφωνα με τον ίδιο, δημιουργείται μια αγορά με δυναμικές εξαγωγές, καθώς κατ' αρχάς όλη η παραγωγή θα εξάγεται όπως διευκρίνισε «όταν αναδιοργανωθεί το κρατικό μονοπώλιο, θα δούμε και την εσωτερική αγορά παρασκευής τέτοιων φαρμάκων». Αλλά και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός τόνισε, ότι πρόκειται για δυναμική αγορά παγκοσμίως και πρόσθεσε, ότι πρόκειται για έμπρακτη λειτουργία ενός νέου πλαισίου που έθεσε η κυβέρνηση και «δίνει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματα της χώρας και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και παραγωγικές επενδύσεις». Σημείωσε ακόμη, ότι «υπάρχουν έμπρακτες προθέσεις επενδυτών και η Πολιτεία ελέγχει και δίνει τις άδειες».

Με συνταγογράφηση η χορήγησή της στην Ελλάδα όταν επιτραπεί

Σε ό, τι αφορά στη χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα, αυτή θα καθυστερήσει ακόμη, καθώς όπως αναφέρουμε παραπάνω, επί του παρόντος η παραγωγή προορίζεται για εξαγωγές και κατά δεύτερον, θα πρέπει να διαμορφωθεί το νομοθετικό πλαίσιο. Όπως είπε ο κ. Ξανθός «στον ΕΟΦ υπάρχει επιτροπή με εμπειρία στο θέμα, η οποία θα καθορίσει τις τελικές προτάσεις, για τις ειδικότητες των γιατρών που θα συνταγογραφούν τα φάρμακα και όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν στο κλινικό κομμάτι».

Ακόμη είπε, ότι τα φάρμακα αυτά θα συνταγογραφούνται, όπως αυτά που υπάγονται στην ευρεία έννοια των ναρκωτικών ουσιών και θα προβλέπεται και μητρώο των ασθενών, που λαμβάνουν αυτά τα προϊόντα, ενώ προωθείται και αναδιοργάνωση κρατικού μονοπωλίου για την απαραίτητη ευελιξία, ώστε να διεκπεραιωθεί η όλη διαδικασία και να είναι εύκολη και υπεύθυνη η διαδικασία πρόσβασης των ασθενών στη συνταγογράφηση με την κατάλληλη δοσολογία. Σημείωσε, ότι «ίσως υπάρξουν προβλήματα και αβλεψίες, αλλά είμαστε εδώ, μέσω διυπουργικού συντονισμού, να επιλυθούν».

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης, προανήγγειλε την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για τη βιομηχανική κάνναβη, ώστε τα προϊόντα αυτά να αποκτήσουν υψηλότερη προστιθέμενη αξία. Επίσης είπε, ότι πρόκειται για κλειστή καλλιέργεια σε θερμοκήπιο «και ευελπιστούμε ότι θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας».