Με αίτηση στον ΕΦΚΑ η διαγραφή των χρεών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία

Με αίτηση στον ΕΦΚΑ η διαγραφή των χρεών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία

Μέσα στην εβδομάδα ενεργοποιείται η ηλεκτρονική πλατφόρμα

Με μια αίτηση στον ΕΦΚΑ, που θα γίνεται ηλεκτρονικά, θα γίνει η διαδικασία διαγραφής οφειλών και η απαλλαγή ασφαλισμένων από επιβληθέντα πρόσθετα τέλη, τόκους κ.λπ., λόγω εύλογης αμφιβολίας για την υπαγωγή τους στην παράλληλη ασφάλιση δύο ή περισσότερων πρώην φορέων.

Οι οφειλές αφορούν χρέη προς τα ασφαλιστικά Ταμεία και με την κατάθεσή της, το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) παγώνει αναγκαστικά μέτρα είσπραξής τους. Η περίοδος που αφορά είναι χρέη που δημιουργήθηκαν έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2016.

Στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ έχει ήδη ετοιμαστεί η σχετική πλατφόρμα διαγραφής οφειλών και θα ανοίξει μέσα στην εβδομάδα για υποδοχή αιτήσεων.

Από την διαδικασία διαγραφής οφειλών εξαιρούνται οι περιπτώσεις αβάσιμων ή προσχηματικών αιτήσεων.

Μετά την κατάθεση της αίτησης, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα ελέγχουν τον ασφαλιστικό βίο του αιτούντα ώστε να καταλήξουν σε διαπιστωτική πράξη.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι έχουν καταβληθεί κάποια ποσά για τις οφειλές ενώ δεν θα έπρεπε, τότε αυτά δεν επιστρέφονται, αλλά λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της σύνταξης.

Οι διαγραφές αφορούν περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης, ενώ ακόμη και αν κάποιος έχει χρέη στο βασικό του Ταμείο (π.χ. ΙΚΑ ή ΟΓΑ) δεν αποκλείεται από την ρύθμιση, αλλά θα μπορεί να διαγράφει οφειλές στον πρ. ΟΑΕΕ.

Ποιους αφορούν οι αποφάσεις για διαγραφή οφειλών

1. Οφειλές ασφαλισμένων που ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά από 1-1-1993 και μετά σε δύο ή περισσότερους πρώην φορείς και οι οποίοι δεν προέβησαν σε επιλογή ασφαλιστικού ταμείου σε χρονικό διάστημα 6 μηνών από την έναρξη της δεύτερης απασχόλησης. Ως μοναδικό κριτήριο εξέτασης των αιτημάτων των ασφαλισμένων, τίθεται η πλήρης ασφάλιση σε έναν φορέα.

2. Οφειλές που δημιουργήθηκαν σε σχέση με την υπαγωγή στην ασφάλιση του πρώην ΟΑΕΕ ή του ΟΓΑ λόγω πληθυσμιακών και εισοδηματικών κριτηρίων. Κριτήριο για την εξέταση των αιτημάτων των ασφαλισμένων ορίζεται η πλήρης ασφάλιση σε έναν φορέα για την ίδια δραστηριότητα.

3. Οφειλές που δημιουργήθηκαν στον πρώην ΟΑΕΕ για την παράλληλη απασχόληση δημοσιογράφων-ασφαλισμένων του πρώην ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (πρώην ΤΣΠΕΑΘ). Κριτήριο για την εξέταση των αιτημάτων ορίζεται η πλήρης ασφάλιση στο πρώην ΕΤΑΠ-ΜΜΕ για την ίδια δραστηριότητα.