Συντάξεις Δεκεμβρίου: Πότε πληρώνει κάθε Ταμείο

Συντάξεις Δεκεμβρίου: Πότε πληρώνει κάθε Ταμείο

Σε αναμονή για αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Από την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου ξεκινά η καταβολή των συντάξεων Δεκεμβρίου με τις ημερομηνίες να μεταβάλλονται ανάλογα με το Ταμείο κάθε συνταξιούχου.

Αναλυτικότερα, οι συντάξεις Δεκεμβρίου πληρώνονται:

  • Το Δημόσιο πληρώνει τις συντάξεις Δεκεμβρίου 2018 την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018
  • Το ΙΚΑ την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018
  • Το ΝΑΤ θα καταβάλλει τις συντάξεις Δεκεμβρίου 2018 την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018
  • Ο ΟΑΕΕ την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018
  • Ο ΟΓΑ την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018
  • Τα υπόλοιπα Ταμεία του Υπουργείου Εργασίας θα καταβάλλουν τις συντάξεις Δεκεμβρίου 2018 την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018
  • Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος του Δεκεμβρίου 2018 θα καταβληθούν την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018
  • Επικουρικές Συντάξεις (ΕΤΕΑΕΠ) Δεκεμβρίου 2018 – Πληρωμή στις 04 Δεκεμβρίου 2018 ημέρα Τρίτη
  • Το ΕΤΕΑΕΠ θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις Δεκεμβρίου 2018 στις 04 Δεκεμβρίου 2018 ημέρα Τρίτη

Το ενδιαφέρον, πάντως, είναι στραμμένο στη μεγάλη μάχη που θα κρίνει την άρση των μειώσεων στις συντάξεις ή την αναστολή ή κατάργηση (όπως ζητά η ελληνική κυβέρνηση) του μέτρου. Οι αποφάσεις αναμένεται να μπουν στη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group.

Σήμερα στο ΕWG βγαίνουν χαρτιά και μολύβια. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης έφθασε στην βελγική πρωτεύουσα με τα νεότερα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου όπου δείχνουν εκτίναξη του πρωτογενούς πλεονάσματος στα 6,46 δις. ευρώ έναντι στόχου για πλεόνασμα 3,584 δις ευρώ. Βέβαιο στην επίτευξη του υπερπλεονάματος έχει συμβάλει η αύξηση των φορολογικών εσόδων και έχουν βάλει το χέρι τους η υποεκτέλεση των δαπανών ειδικά το Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και η εξόφληση με μικρότερο ρυθμό των επιστροφών φόρων.

Σε κάθε περίπτωση το υπερπλεόνασμα εκτιμάται ότι θα κάνει τη διαφορά στην επιχείρηση πειθούς του Γιώργου Χουλιαράκη απέναντι στους τεχνοκράτες της ευρωομάδας ότι «βγαίνουν τα νούμερα» του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2019 χωρίς την περικοπή στις συντάξεις και με την εφαρμογή του πακέτου Τσίπρα (765 εκατ. ευρώ) στο σύνολό του και όχι ενός μέρους του. Το θέμα για τον αναπληρωτή υπουργό είναι αν θα υπάρξουν ενστάσεις (π.χ. για αθέτηση ψηφισμένης μεταρρύθμισης) από τη Γερμανία και τους υπόλοιπους «σκληρούς» της ευρωζώνης.