MONEY – Τρισδιάστατοι εκτυπωτές στην υπηρεσία της… οικοδομής

Είναι βέβαιο πως το μέλλον διαγράφεται λαμπρό για την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης, η οποία βρίσκει όλο και περισσότερες χρήσιμες εφαρμογές, και μία από αυτές είναι και η... ανέγερση κτιρίων!

Ναι, σωστά διαβάσατε: η κινεζική εταιρεία WinSun Decoration Design Engineering κατασκεύασε με τη χρήση τρισδιάστατου εκτυπωτή δέκα σπίτια μέσα σε διάστημα 24 ωρών, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ανακυκλωμένα οικοδομικά υλικά και βιομηχανικά απόβλητα.

Το κόστος του κάθε σπιτιού ανέρχεται στα 4.800 δολάρια, ενώ ο τρισδιάστατος εκτυπωτής που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή τους έχει μήκος 152,4 μέτρα, πλάτος 10 μέτρα και ύψος 6 μέτρα.

Μήπως βρισκόμαστε στον προθάλαμο μίας επανάστασης στον κλάδο της οικοδομής; Πάντως, η WinSun δεν είναι πρωτοπόρος στην κατασκευή σπιτιών με τρισδιάστατο εκτυπωτή – αν και είναι η πρώτη που κατάφερε να κατασκευάσει δέκα σπίτια σε ένα 24ωρο. Ερευνητές στην Καλιφόρνια κατασκευάζουν έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή που εκτιμούν πως θα μπορεί να χτίσει ένα σπίτι σε 24 ώρες, ενώ πρόσφατα στο Άμστερνταμ ξεκίνησε η κατασκευή ενός σπιτιού από πλαστικά τούβλα, εκτυπωμένα από τρισδιάστατο υπολογιστή, τα οποία εφάπτονται μεταξύ τους με τον ίδιο τρόπο που “κουμπώνουν” τα παιδικά τουβλάκια τύπου Lego.