Τα «αγκάθια» στο Euroworking Group για τις συντάξεις

Τα «αγκάθια» στο Euroworking Group για τις συντάξεις

Επί τάπητος θα τεθούν οι διαφορές εκτιμήσεων σχετικά με την ανάπτυξη και τον δημοσιονομικό χώρο για ταυτόχρονη μη περικοπή των συντάξεων και εφαρμογή θετικών μέτρων

Ξεκαθαρίζει την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου στο Euroworking Group το τοπίο σχετικά με την εφαρμογής ή όχι της νομοθετημένης περικοπής των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, με την ελληνική κυβέρνηση να εκφράζει την αισιοδοξία της για την θετική έκβαση της υπόθεσης, ωστόσο στην διαπραγμάτευση εξακολουθούν να υπάρχουν «αγκάθια», που πρέπει να ξεπεραστούν.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί η διαφορά των 300 εκατ. ευρώ μεταξύ των προβλέψεων της ελληνικής κυβέρνησης και εκείνων των ευρωπαϊκών θεσμών, αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019. Η απόσταση οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι επιμένουν ότι η ανάπτυξη δεν θα ξεπεράσει το 2,3% το 2019, ενώ η κυβέρνηση αισιοδοξεί για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5%. Σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να καλυφθεί αυτή η διαφορά, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ενδέχεται να καταθέσει στο EWG αλλαγές στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χουλιαράκης έχει στην ατζέντα του δύο επιλογές. Είτε θα παρουσιάσει περικοπή κονδυλίων, που έχουν προβλεφθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, όπως για παράδειγμα τα κονδύλια ύψους 1,55 δισ. ευρώ από εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Η επιλογή αυτή έχει επιστρατευθεί επανειλημμένα και στο παρελθόν, αποδυναμώνοντας όμως την ανάπτυξη, κάτι που αναμένεται να επισημανθεί από τους εκπροσώπους των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο EWG.

Η δεύτερη επιλογή είναι η περικοπή δαπανών από το πακέτο θετικών μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ και η μετάθεσή τους για το μέλλον. Σύμφωνα με το προσχέδιου του προϋπολογισμού του 2019, το συνολικό κόστος των μέτρων αυτών ανέρχεται στα 765 εκατ. ευρώ, ωστόσο σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος το κόστος θα είναι υψηλότερο λόγω δημοσιονομικού χώρου και θα ανέλθει στα περίπου 965 εκατ. ευρώ.

Οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο EWG δεν αποκλείεται, όσον αφορά πάντα στο θέμα των συντάξεων, να θέσουν στον κ. Χουλιαράκη ζήτημα αξιοπιστίας της Ελλάδας, καθώς η περικοπή τους από 1-1- 2019 έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές και έχει ψηφιστεί από την Ελληνική Βουλή. Άλλωστε, όπως έχει επισημάνει κατ' επανάληψη ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, αλλά και ο Επίτροπος Οικονομικών Υπόθεσεων της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί, η μη τήρηση μίας συμφωνίας μπορεί να στείλει λάθος μήνυμα στις αγορές, καθυστερώντας έτι περισσότερο την έξοδο της χώρας σε αυτές για χρηματοδότηση.

Ένα ακόμη «αγκάθι» το οποίο επεσήμανε σήμερα και ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, παρουσιάζοντας την έκθεση του γ’ τριμήνου του 2018, είναι το ενδεχόμενο να υπάρξουν δημοσιονομικές πιέσεις εντός του 2019, από την έκδοση δικαστικών αποφάσεων που θα δικαιώνουν τις αναδρομικές διεκδικήσεις των συνταξιούχων, όπως έγινε και φέτος με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την επιστροφή αναδρομικών ύψους 820 εκατ. ευρώ στους εργαζομένους και τους συνταξιούχους στα ειδικά μισθολόγια.

Οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο EWG αναμένεται ακόμη να θέσουν το θέμα του υψηλού ακόμη αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών, το οποίο περιορίζει τις δυνατότητες του τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει τις εγχώριες επενδύσεις και την ανάκαμψη της οικονομίας. «Αγκάθι» που έχει τεθεί επανειλημμένα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, είναι οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, πολύ δ περισσότερο που το πρωτογενές πλεόνασμα δίνει την απαιτούμενη ρευστότητα για την επίλυση του ζητήματος.

Σε κάθε περίπτωση, την Πέμπτη θα πρέπει να οριστικοποιηθεί το τι μέλλει γενέσθαι, καθώς στόχος είναι η συζήτηση για την Ελλάδα στο έκτακτο Eurogroup στις 19 Νοεμβρίου να έχει κυρίως διαδικαστικό χαρακτήρα βάσει της εισήγησης του Euroworking Group, προκειμένου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να αφοσιωθούν στο ζήτημα της Ιταλίας και στην περαιτέρω εμβάθυνση της Νομισματικής Ένωσης.