«Η Γερμανία στηρίζει την Ελλάδα για τις συντάξεις»

«Η Γερμανία στηρίζει την Ελλάδα για τις συντάξεις»

Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, η Άνγκελα Μέρκελ είναι πρόθυμη να στηρίξει τα σχέδια του κ. Τσίπρα για καθυστέρηση του μέτρου

Υπέρ της αναβολής των προγραμματισμένων περικοπών στις συντάξεις φέρεται να τάσσεται η Γερμανία. Όπως υποστηρίζει το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, η γερμανική κυβέρνηση ανοίγει την πόρτα στην Ελλάδα για τη μη εφαρμογή του μέτρου, δίνοντας στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μια πιθανή στήριξη πριν από τις εθνικές εκλογές το 2019.

Με την Ελλάδα να προσδοκά ότι θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους ακόμη και χωρίς τις περικοπές των συντάξεων στις αρχές του επόμενου έτους, η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ είναι πρόθυμη να στηρίξει τα σχέδια του κ. Τσίπρα για καθυστέρηση του μέτρου, επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν τη θέση της Γερμανίας και ζήτησαν να μην κατονομασθούν, καθώς οι συνομιλίες είναι σε εξέλιξη.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η παραχώρηση ευελιξίας προς την Ελλάδα δεν είναι δημοφιλής μεταξύ ορισμένων βουλευτών της κυβέρνησης της Μέρκελ στο γερμανικό κοινοβούλιο.

«Η γερμανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει τον κ. Τσίπρα, εφόσον τα στοιχεία ευσταθούν μετά τον έλεγχο του σχεδίου από την Επιτροπή», ανέφεραν στο Bloomberg πηγές που γνωρίζουν τη θέση του Βερολίνου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το πρακτορείο αναφέρει πάντως ότι ο κ. Τσίπρας έχει ακόμη εμπόδια να ξεπεράσει: η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ έχουν προειδοποιήσει τη χώρα να μην υπαναχωρήσει από το πρόγραμμα διάσωσης, το οποίο ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο, καθώς θα στείλει εσφαλμένο μήνυμα στις αγορές και θα αυξήσει το κόστος δανεισμού.