Πώς θα λειτουργούν τα ηλεκτρονικά φορολογικά βιβλία από το 2019

Πώς θα λειτουργούν τα ηλεκτρονικά φορολογικά βιβλία από το 2019

Διευκρινήσεις από τον διοικητή της ΑΑΔΕ για τον τρόπο καταχώρησης των στοιχείων

Στην ηλεκτρονική τιμολόγηση και στην ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων αναφέρθηκε σε ομιλία του στο πλαίσιο του 10ου Tax Forum ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, σύμφωνα με τον οποίο τα ηλεκτρονικά βιβλία έχουν πάρει ήδη συγκεκριμένη μορφή.

Ο κ. Πιτσιλής είπε, ότι όπως έχουν σχεδιαστεί, είναι έτοιμα να δεχθούν πληροφορίες μέσω ηλεκτρονικής τιμολόγησης, είτε καταχωρητικά -όπως γίνεται δηλαδή μέχρι σήμερα η καταχώρηση στα έντυπα βιβλία- μέσω της σελίδας της ΑΑΔΕ, είτε με μαζική μεταφορά δεδομένων ή με το ξεχωριστό κανάλι των ταμειακών μηχανών.

Μέχρι την καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, όπου η συμπλήρωση των ηλεκτρονικών βιβλίων θα γίνεται αυτόματα με τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει μια καινοτομία, όπως είπε ο κ. Πιτσιλής, τα τιμολόγια να καταχωρούνται στα συστήματα της Αρχής μόνο από τον εκδότη. Με την καταχώρηση αυτή θα ενημερώνονται αυτόματα και τα βιβλία του λήπτη και η μερίδα του λήπτη. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται συνολικά το έργο καταχώρησης στα βιβλία και παύει να υπάρχει ανάγκη για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις.

«Στη φάση που είμαστε τώρα, επεξεργαζόμαστε λύσεις, όπου ο λήπτης να μπορεί να συμπληρώνει τα βιβλία του, όταν ο εκδότης για οποιονδήποτε λόγο παρέλειψε να καταχωρήσει το σχετικό τιμολόγιο, καθώς και για τυχόν άλλες ασυμφωνίες» επεσήμανε ο διοικητής της ΑΑΔΕ. Διαβεβαίωσε δε τους ενδιαφερόμενους, ότι «το έργο των ηλεκτρονικών βιβλίων έχει ένα βαθμό ωριμότητας ως προς τον σχεδιασμό του και εφόσον εξασφαλιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες η αποθηκευτική και υπολογιστική ισχύς που απαιτείται, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε τα ηλεκτρονικά βιβλία μέσα στο 2019».

Παρακαλούμε περιμένετε ...