Ποιοι είναι οι τουρίστες που ξοδεύουν 51 δισ. ευρώ το χρόνο και πώς η Ελλάδα σχεδιάζει να τους προσελκύσει

Ποιοι είναι οι τουρίστες που ξοδεύουν 51 δισ. ευρώ το χρόνο και πώς η Ελλάδα σχεδιάζει να τους προσελκύσει

Το… ζείδωρον νάμα στην τουριστική αξιοποίηση της Ελλάδας: Οι τουρίστες spa και ιαματικού τουρισμού δαπανούν 61% περισσότερα χρήματα από τον μέσο τουρίστα κάθε άλλης κατηγορίας

Η αξία της αγοράς spa και ιαματικού τουρισμού αγγίζει τα 51 δισ. δολάρια το χρόνο ενώ οι τουρίστες αυτής της κατηγορίας δαπανούν 61% περισσότερα χρήματα

Νέο Ελ Ντοράντο της παγκόσμιας αγοράς τουρισμού αποδεικνύεται ο ιαματικός τουρισμός. Όπως έχουν δείξει οι σχετικές έρευνες και τα επίσημα στοιχεία των παγκόσμιων οικονομικών οργανισμών, κάθε χρόνο, ο ιαματικός τουρισμός και οι υπηρεσίες ευεξίας και spa κάνουν τζίρο δεκάδων δισεκατομμυρίων. Ενώ, όπως έχει αποδειχτεί, οι τουρίστες της συγκεκριμένης κατηγορίας, λόγω του οικονομικού στάτους αλλά και της ηλικίας τους ξοδεύουν 61% περισσότερα χρήματα από τους τουρίστες άλλων κατηγοριών.

Τόσο οι οικονομικοί επιτελείς όσο και οι φορείς της αγοράς αναγνωρίζουν και στρέφουν πλέον το ενδιαφέρον τους στη δυναμική των ιαματικών πηγών στη χώρα μας και τις επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται για τον τομέα του ιαματικού τουρισμού και του τουρισμού ευεξίας από την περαιτέρω ανάπτυξη τους.

Σε πρόσφατες ανακοινώσεις του, ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Άρης Ξενόφος, επεσήμανε ότι η παγκόσμια βιομηχανία σπα και ιαματικών πηγών το 2015 ξεπέρασε σε αξία τα 51 δισ. δολάρια, ενώ συνολικά ο τουρισμός ευεξίας παράγει έσοδα πλέον των 563 δισ. δολαρίων σε ετήσια βάση.

Όπως επεσήμανε, η χρονική συγκυρία και η ωρίμανση των περιουσιακών στοιχείων αυτής της κατηγορίας επιτρέπει τη χάραξη μιας στρατηγικής ανάπτυξης των υποδομών ιαματικού τουρισμού, μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων, η οποία θα είναι προς όφελος όλων και κυρίως τον τοπικών κοινωνιών, προστατεύοντας και αναβαθμίζοντας παράλληλα και το περιβάλλον.

«Οι επενδύσεις που θα γίνουν και τα νέα κεφάλαια που θα φέρει μαζί του ένας επενδυτής, ένας παραχωρησιούχος, συνιστούν για μας κυρίαρχο στοιχείο επιλογής. Το αναπτυξιακό και το κοινωνικό αποτύπωμα που αφήνουν στην ευρύτερη περιοχή και στον τόπο μας αποτελούν την αιχμή του δόρατος της διαχειριστικής μας πολιτικής, της πολιτικής αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας», είχε αναφέρει κάνοντας τον απολογισμό των στοιχείων που αξιοποίησε το ΤΑΙΠΕΔ από το 2011, αποφέροντας στα δημόσια ταμεία περί τα 20 δισ. ευρώ.

Από την ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ πληροφορούμαστε ότι οι ιαματικές πηγές που βρίσκονται αυτή τη στιγμή προς εξέταση με σκοπό τη δρομολόγηση της αξιοποίησής τους είναι στην Λουτρόπολη Καμένων Βούρλων, στις Θερμοπύλες, στον Κονιαβίτη Καμένων, και στην Υπάτη Φθιώτιδας. Η αξιοποίηση των ιαματικών αυτών πηγών έχει ήδη δρομολογηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ και οι διαγωνισμοί αξιοποίησής τους είναι πιθανόν να προκηρυχθούν ακόμη και μέσα στο 2018. Οι διαγωνισμοί γίνονται μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-Auction.