Αχτσιόγλου: Πρότυπο εργασιακού μοντέλου οι επιχειρήσεις Κ.ΑΛ.Ο.

Αχτσιόγλου: Πρότυπο εργασιακού μοντέλου οι επιχειρήσεις Κ.ΑΛ.Ο.

Εξήγγειλε πρόγραμμα επιδότησης θέσεων εργασίας σε αυτές τις επιχειρήσεις συνολικού ύψους 11 εκατ. ευρώ

Πρότυπο εργασιακού μοντέλου χαρακτήρισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου τις επιχειρήσεις Κοινωνικής και Αλληλέγγυης Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.), στην ομιλία της στην έκθεση Κ.ΑΛ.Ο. Athens Expo '18 που διοργανώνει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής και Αλληλέγγυης Οικονομίας.

Η κ. Αχτσιόγλου παρουσίασε τα επόμενα βήματα για την Κ.ΑΛ.Ο., μια στρατηγική με την οποία όπως είπε, «η υποστήριξη είναι έμπρακτη και υλική και όχι μόνο ηθική και πολιτική». Σημείωσε ότι «οι Κ.ΑΛ.Ο. είναι πρότυπο εργασιακού μοντέλου», γιατί «μοιράζονται δίκαια τον πλούτο που παράγουν» και πως «μετά τον νόμο του 2016 σήμερα υπάρχουν 1.100 επιχειρήσεις Κ.ΑΛ.Ο. σε όλη τη χώρα» και πως «χρειάζονται περισσότερες».

Μίλησε ειδικότερα για την προσπάθεια που καταβάλλεται για την αντιμετώπιση του τέρατος της γραφειοκρατίας και την προσπάθεια να ολοκληρωθούν τα κέντρα στήριξης. «Το επόμενο βήμα», είπε, «είναι στα τέλη του χρόνου, αρχές του επόμενου, να ενεργοποιηθεί η δράση χρηματοδότησης υφιστάμενων φορέων Κ.ΑΛ.Ο. με χρηματοδοτικά εργαλεία, για να ανταποκριθούν στις καθημερινές ανάγκες, να ενισχυθούν, να κάνουν προσλήψεις».

Τρίτο βήμα, η υλοποίηση μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα προγράμματος ενίσχυσης εργασίας αποκλειστικά για φορείς Κ.ΑΛ.Ο., συνολικού ύψους 11 εκατ. ευρώ. «Θα επιδοτούμε πλήρως τη θέση εργασίας που θα δημιουργείται στον φορέα Κ.ΑΛ.Ο.», τόνισε και μίλησε για κονδύλι 2 εκατ. ευρώ για τις περιπτώσεις που η θέση εργασίας θα αφορά άτομα με αναπηρία. Τέταρτο βήμα, η αναγκαιότητα να υπάρχει μόνιμη υποστήριξη αυτής της επιχειρηματικότητας με εργαλεία για μικροπιστώσεις.

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, μίλησε για την προσπάθεια να φτιαχτεί ένα δίκτυο μεταξύ των πανεπιστημίων, να γίνει ένα πρόγραμμα για όλα τα σχολεία, τα γυμνάσια, τα λύκεια, που θα μπορούν να κάνουν ένα πρότζεκτ Κ.ΑΛ.Ο. μέσα στο πρόγραμμα τους. «Να μπολιάσουμε όλο το σύστημα της δημόσιας εκπαίδευσης και να κάνουμε βραχύβια προγράμματα», είπε.