Δυσοίωνες προβλέψεις της Κομισιόν για την ανάπτυξη στην Ιταλία

Δυσοίωνες προβλέψεις της Κομισιόν για την ανάπτυξη στην Ιταλία

Αυξήθηκαν οι αποδόσεις του 10ετούς ιταλικού κρατικού ομολόγου

Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν σήμερα, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε πτωτικά την εκτίμηση για τον ρυθμό ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας.

Ειδικότερα, η Κομισιόν προέβλεψε άλμα στο δημοσιονομικό έλλειμμα της Ρώμης, ενώ συνεχίζεται η διαμάχη μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων στην Ιταλία. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού κρατικού ομολόγου αυξήθηκε κατά 9 μονάδες βάσης στο 2,60%, με τη διαφορά απόδοσης έναντι του αντίστοιχου γερμανικού να διαμορφώνεται στις 295 μονάδες βάσης.

Οι προβλέψεις της Κομισιόν έδειξαν, ότι οι εκτιμήσεις της Ιταλίας για την ανάπτυξή της είναι αισιόδοξες. Το 2019 το Ιταλικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,2% σύμφωνα με την Κομισιόν, αντί του 1,5% που προβλέπει η Ιταλία.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται σύμφωνα με την ΕΕ να αυξηθεί το 2019 στο 2,9%, αντί του 2,4% που αναμένει η Ιταλία και στο 3,1% το 2020 αντί να υποχωρήσει στο 2,1% όπως εκτιμά η Ρώμη.

Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών απαντώντας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόνισε με έμφαση, ότι «οι προβλέψεις αυτές είναι σε σαφή αντίθεση με εκείνες της ιταλικής κυβέρνησης και απορρέουν από μια μερική και όχι προσεκτική ανάλυση του κειμένου προϋπολογισμού».

Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι «πρόκειται για τεχνικό ολίσθημα της Κομισιόν, που δεν θα επηρεάσει την δουλειά της ιταλικής κυβέρνησης», η οποία θεωρεί ότι «το ανώτατο όριο του ελλείμματος, παραμένει το 2,4%».

Παρακαλούμε περιμένετε ...