«Να ανοίξει ο δρόμος για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων»

«Να ανοίξει ο δρόμος για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων»

«Να μη χαθεί η ευκαιρία της Συνταγματικής Αναθεώρησης» ζητά ο Κ. Μίχαλος μέσα από άρθρο του στο news.gr

Στην προσπάθειά της να ξεπεράσει την κρίση των τελευταίων ετών, η Ελλάδα χρειάζεται ένα Σύνταγμα περισσότερο λιτό, ουσιαστικό και εναρμονισμένο με τη σύγχρονη πραγματικότητα. Ένα Σύνταγμα το οποίο θα απαντά στην αξίωση των πολιτών για περισσότερη υπευθυνότητα και λογοδοσία από το πολιτικό σύστημα, θα διευρύνει ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες, θα αναβαθμίζει τη λειτουργία των θεσμών και τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας, θα δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον για την ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο.

Στο πλαίσιο αυτό, η επικείμενη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη. Εκφράζοντας πάγιες θέσεις του επιχειρηματικού κόσμου, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος έχει ήδη καταθέσει τις προτάσεις της, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης. Μια από τις κυριότερες αφορά την αναγνώριση του δικαιώματος ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με ταυτόχρονη υπογράμμιση της υποχρέωσης του Κράτους να διασφαλίζει δωρεάν υποχρεωτική εκπαίδευση για όλους. Επίσης, πρόταση των Επιμελητηρίων είναι και η καθιέρωση της δυνατότητας παραχώρησης εκτάσεων σε ΑΕΙ της αλλοδαπής για την εγκατάσταση παραρτημάτων τους στη χώρα και προστασία των σχετικών επενδύσεων για τουλάχιστον 50 έτη.

Επιπλέον, έχουν προταθεί μια σειρά από αλλαγές, που περιλαμβάνουν – μεταξύ άλλων – τον ορισμό ανώτατου κατ’ έτος επιτρεπτού ορίου φορολόγησης ακίνητης περιουσίας, τη διασφάλιση του δικαιώματος στην απεργία καθώς και στην ανταπεργία, τον περιορισμό της δυνατότητας επεκτατικής εφαρμογής περιβαλλοντικών και χωροταξικών διατάξεων από τα δικαστήρια, τη συγχώνευση πολιτικών και διοικητικών δικαστηρίων και η άσκηση προληπτικού ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων και της συμβατότητάς τους με το δίκαιο της ΕΕ. Με σκοπό την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της διαφάνειας στη διαχείριση των δημοσίων πόρων, προτείνεται να αναγνωριστεί συνταγματικά η δημοσιονομική υπευθυνότητα ως πεδίο λογοδοσίας και κριτήριο αξιολόγησης του πολιτικού συστήματος, ενώ στο πλαίσιο της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο πολιτικό σύστημα, προτείνεται η εισαγωγή αντίστροφου τεκμηρίου, ως προς τη χορήγηση της βουλευτικής ασυλίας.

Ας ελπίσουμε ότι όλα αυτά τα θέματα θα συζητηθούν στο πλαίσιο ενός εποικοδομητικού πολιτικού διαλόγου και ότι η κορυφαία διαδικασία του πολιτεύματος δεν θα μετατραπεί σε ένα ακόμη πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης.

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος