Ψηφίζονται τα αναδρομικά για τα ειδικά μισθολόγια

Ψηφίζονται τα αναδρομικά για τα ειδικά μισθολόγια

Κατατέθηκε απόψε η τροπολογία στη Βουλή - Ένστολοι, πανεπιστημιακοί, γιατροί του ΕΣΥ και δικαστικοί θα λάβουν το Δεκέμβριο συνολικά 820 εκατ. ευρώ

Αύριο ψηφίζονται από την Ολομέλεια της Βουλής τα αναδρομικά που θα πάρουν οι περίπου 280.000 εργαζόμενοι στα ειδικά μισθολόγια (πανεπιστημιακοί, γιατροί, ένστολοι, δικαστές κ.α.) συνολικού ύψους 820 εκατ. ευρώ. Η τροπολογία κατατέθηκε ήδη στη Βουλή και προβλέπει την εφάπαξ καταβολή των αναδρομικών στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, τους γιατρούς του ΕΣΥ, τους ιατρούς Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ, τους επίκουρους ιατρούς καθώς και ειδικευόμενους ιατρούς, τα μέλη ΔΕΠ των πανεπιστημίων της χώρας, τα μέλη Ε.Π των ΤΕΙ, τους δικαστικούς λειτουργούς και τα μέλη του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σε εναρμόνιση με τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επίσης προβλέπει την καταβολή εφάπαξ χρηματικού ποσού στους συνταξιούχους των εν λόγω κατηγοριών.

Η δαπάνη από την καταβολή των αναδρομικών ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ σε μεικτούς όρους και 820 εκατ. ευρώ καθαρά και θα καλυφθεί από πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού.

Νωρίτερα, την επιστροφή των αναδρομικών είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον χαιρετισμό του στην εορταστική εκδήλωση που πραγματοποίησε σήμερα η Πολεμική Αεροπορία, στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» στο Μέγαρο Μουσικής.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «το πρώτο βήμα λοιπόν γίνεται αύριο στη Βουλή. Με ένα σαφή συμβολισμό». Ειδικότερα, είπε ότι «το πρώτο θετικό δημοσιονομικό μέτρο που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή μετά την 21η Αυγούστου, μετά το τέλος των μνημονίων αφορά στην αποκατάσταση της αδικίας την οποία υπέστησαν άνθρωποι που ασκούν λειτούργημα σε αυτό τον τόπο. Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, δικαστικοί λειτουργοί, γιατροί, τα σώματα ασφαλείας, οι πυροσβέστες. Και φυσικά εκείνοι και εκείνες, που διαφυλάττουν καθημερινά την εδαφική ακεραιότητα και υπερασπίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Οι άνδρες και οι γυναίκες του Ελληνικού Στρατού, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας».

Ανακοίνωσε συγκεκριμένα, ότι «προχωράμε λοιπόν αύριο δια νόμου, στην απόδοση 820 εκατομμυρίων από αναδρομικές κρατήσεις που έγιναν στα χρόνια των μνημονίων και οι οποίες θα καταβληθούν, εις ό,τι αφορά τους ένστολους στο σύνολό τους μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Ως ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης στο έργο καθενός και καθεμιάς». Σχολίασε ότι «είναι επιλογή μας να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση αυτής της αδικίας. Δεν είναι ζήτημα συμμόρφωσης σε αποφάσεις δικαστικές αποφάσεις». Πρόσθεσε ότι ότι «υπήρξαν και άλλες σχετικές αποφάσεις δικαστηρίων τα προηγούμενα χρόνια, τις οποίες δεν υιοθέτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις». «Επομένως, πρόκειται για ζήτημα πολιτικής βούλησης και όχι νομικής δέσμευσης», είπε.

Το μέτρο αυτό αποτελεί ένα από τη σειρά μέτρων, που θα φέρει τον Νοέμβριο και ως τις αρχές Δεκεμβρίου στη Βουλή η κυβέρνηση. Αφορά σε περικοπές που ίσχυσαν από την 1 Αυγούστου του 2012 μέχρι και σήμερα και τα αναδρομικά που θα εισπράξουν οι υπάλληλοι των ειδικών μισθολογίων ξεκινούν από τα 697,5 ευρώ και υπερβαίνουν ακόμη και τα 22.837. Η σχετική ρύθμιση θα εισαχθεί υπό μορφή τροπολογίας σε νομοσχέδιο, που συζητείται ήδη.

Συγκεκριμένα:

1. Στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες θα λάβουν αναδρομικά από 697,5 έως 22.837 ευρώ για το χρονικό διάστημα από την 1η Αυγούστου 2012 έως και 31 Δεκεμβρίου 2016, αφού από 1-1-2017 είχε τεθεί σε ισχύ το νέο καθεστώς για τα ειδικά μισθολόγια . Με βάση αυτό, το δημόσιο θεωρεί, ότι οφείλει αναδρομικά με βάση το παλιό καθεστώς.

2. Οι γιατροί του ΕΣΥ πλην της αποζημίωσης εφημεριών, θα λάβουν αναδρομικά ποσά για το χρονικό διάστημα από 13 Νοεμβρίου 2014 έως 31 Δεκεμβρίου 2016.

3. Στα μέλη ΔΕΠ των Πανεπιστημίων θα επιστραφούν αναδρομικά για το χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου 2015 έως 31 Δεκεμβρίου 2016 για τις περικοπές σε μισθούς και μιας σειράς επιδομάτων.

4. Για τους δικαστικούς προβλέπεται η καταβολή του υπολοίπου 50% της διαφοράς αποδοχών για το χρονικό διάστημα από 1η Αυγούστου 2012 έως και 30 Ιουνίου 2014.

Τα αναδρομικά αυτά θα πρέπει να δοθούν πριν το τέλος Δεκεμβρίου του 2018 για να μην επηρεάσουν την δημοσιονομική πορεία της χώρας το 2019.

Θα ακολουθήσει η κατάθεση του μέτρου για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και εν συνεχεία όλα τα άλλα μέτρα που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Μετά την ψήφιση όλων αυτών των μέτρων ως τις αρχές Δεκεμβρίου, θα πάρει σειρά ο προϋπολογισμός, που εκτιμάται ότι θα έχει ψηφιστεί ως τα μέσα Δεκεμβρίου.