Τέλος ο νόμος Κατσέλη – Έρχεται νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Τέλος ο νόμος Κατσέλη – Έρχεται νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Έως το τέλος του έτους θα έχει οριστικοποιηθεί η νέα μορφή του νόμου

Νέο νόμο για τη προστασία της πρώτης κατοικίας προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης. «Πάντα θα υπάρχει ένα σύστημα που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία, όπως κι αυτό να ονομάζεται» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση για το νόμο Κατσέλη διευκρίνισε ότι βούληση της κυβέρνησης παραμένει η προστασία της πρώτης κατοικίας και στα τέλη του χρόνου θα έχει οριστικοποιηθεί η νέα μορφή. Ο νόμος Κατσέλη ήταν προϊόν μιας συγκυρίας, της κρίσης, όπως εξήγησε ο κ. Δραγασάκης, και «αυτό που θα πρέπει να σκεφτούμε είναι έναν νόμο που πάλι θα προσφέρει προστασία σε αυτούς που έχουν ανάγκη, αλλά θα συνδέεται και με την στεγαστική πολιτική που θα πρέπει να έχει η Ελλάδα, αφουγκραζόμενος και τα νέα δεδομένα στη στεγαστική αγορά κ.λπ.». Την ίδια στιγμή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αναμένει και πρωτοβουλίες από τις τράπεζες προς την κατεύθυνση της μείωσης του στοκ των υποθέσεων που έχει συγκεντρωθεί στο νόμο Κατσέλη.

«Πάντα θα υπάρχει μία Ξαφά που θα θέλει να κοπούν οι συντάξεις»

Για το θέμα των συντάξεων, ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι περικοπή αυτών δεν συμβάλλει ούτε στη βιωσιμότητα του συστήματος ούτε στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών. «Με αυτά τα επιχειρήματα, έχουν πειστεί όσοι θέλουν να πειστούν. Από εκεί και πέρα υπάρχουν απόψεις... και εντός και εκτός Ελλάδας. Πάντα θα υπάρχει μια κυρία Ξαφά που θα θέλει να κοπούν οι συντάξεις».

«Οι εταιρείες να αξιοποιήσουν τον εξωδικαστικό μηχανισμό»

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Γ. Κουρμούσης, εστιάζοντας στον εξωδικαστικό μηχανισμό κάλεσε τις εταιρείες να αξιοποιήσουν το συγκεκριμένο εργαλείο προκειμένου να διαπραγματευτούν το χρέος τους με το Δημόσιο, αφού προσφέρει το πλεονέκτημα ο ενδιαφερόμενος να μην εισέρχεται στη «μέγγενη των 12 δόσεων». Το διάστημα ωστόσο της διαδικασίας ανέρχεται σε 3 περίπου μήνες, διάστημα απαραίτητο για ελέγχους, πάντα για την προστασία του Δημοσίου.

«Στο τέλος του έτους, ο νόμος για τις εισπρακτικές εταιρείες»

Στα τέλη του χρόνου, η κυβέρνηση προγραμματίζει επίσης να έχει γίνει νόμος του κράτους, ο νόμος για τις εισπρακτικές εταιρίες, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, συμπληρώνοντας ότι στα τέλη του χρόνου η χώρα θα έχει κι ένα πολύ εκσυγχρονισμένο εταιρικό δίκαιο. Ο εν λόγω νόμος είναι στην τελική φάση, όπως εξήγησε, και το κρίσιμο θέμα είναι εκείνο των ελεγκτικών εταιρειών και σχετίζεται με το ρόλο των δικηγορικών εταιρειών που έχουν εξελιχθεί σε ελεγκτικές εταιρείες.