«Brain drain και υπερφορολόγηση απειλούν την ανάπτυξη»

«Brain drain και υπερφορολόγηση απειλούν την ανάπτυξη»

Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Αθ. Σαββάκης, εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών, αλλά προειδοποιεί για αρνητικές επιπτώσεις από ένα «άτακτο» Brexit

Αισιόδοξος για την πορεία της Ελλάδας το 2019 και για τους αναπτυξιακούς ρυθμούς που μπορεί να πετύχει η ελληνική οικονομία τον επόμενο χρόνο, εμφανίζεται σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η ανάπτυξη στο εξής θα είναι αναιμική «αν δεν βελτιωθούν οι βασικές συνιστώσες της ανταγωνιστικότητας, με κύριες την υπερφορολόγηση, το υψηλό μη μισθολογικό κόστος, την απουσία ρευστότητας, το υψηλό κόστος δανεισμού κι ενέργειας, τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και το brain drain».

Κατά τον κ. Σαββάκη, οι βελτιώσεις αυτές προϋποθέτουν περαιτέρω ένταση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών, ενώ για τη μεταποιητική δραστηριότητα στη χώρα το 2019 κομβικό ρόλο θα διαδραματίσει και η πραγματική αξιοποίηση - και ενίσχυση αρμοδιοτήτων - του εξαγγελθέντος υπουργείου Βιομηχανίας.

Ερωτηθείς αν η Συμφωνία των Πρεσπών έχει επηρεάσει μέχρι στιγμής την επιχειρηματικότητα, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, εκτιμά πως οι εμπορικές συνεργασίες υλοποιούνται χωρίς προσκόμματα.

«Θετική η προοπτική των ελληνικών εξαγωγών»

Σχετικά με την ανοδική πορεία των εξαγωγών, διατυπώνει την εκτίμηση ότι η προοπτική θα παραμείνει θετική και αυτές θα βαίνουν αυξανόμενες. Εκτιμά δε ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα έχει εξέλθει από τα μνημόνια, «θα πρέπει να δούμε ένα μεγάλο θέμα που αφορά στη συσχέτιση της ανταγωνιστικότητας με τις εξαγωγές».

Όπως επισημαίνει, το μεγάλο ζήτημα των ελληνικών εξαγωγών που σχετίζεται ευθέως με το ζήτημα παραγωγής καινοτομίας και υιοθέτησης νέων τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις είναι σε ποιο βαθμό υπάρχει πραγματικά αδυναμία στη δημιουργία προϊόντων από τις ελληνικές επιχειρήσεις, που αφενός θα ικανοποιούν και αφετέρου θα διαμορφώνουν τη διεθνή ζήτηση. «Αυτό σημαίνει», υπογραμμίζει, «ότι πρέπει να διαμορφώσουμε την κατάλληλη στρατηγική για την ενίσχυση των ανταγωνιστικών μας πλεονεκτημάτων και τη δημιουργία ισχυρού brand name στις διεθνείς αγορές, που θα προέρχεται ακριβώς από την παρουσία ελληνικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας σ' αυτές».

Το άτακτο Brexit θα πλήξει τις ελληνικές εξαγωγές

Κληθείς να σχολιάσει αν θεωρεί ότι στη διετία των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ οι ελληνικές επιχειρήσεις ανέλαβαν κάποια δράση για να είναι προετοιμασμένες στην περίπτωση ενός «άτακτου» Brexit, εκφράζει τον φόβο ότι σε αυτή την περίπτωση, οι ελληνικές εξαγωγές θα πληγούν, «σε μια εποχή που αποτελεί αδήριτη ανάγκη η διεύρυνση, και όχι η συρρίκνωση, της παρουσίας μας σε αγορές που πληρώνουν καλά, όπως αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου».

Προσθέτει ότι «ίσως κάποιοι εντός Ελλάδος να έχουν στο μυαλό τους τις πολύ σοβαρές επιπτώσεις ενός σκληρού Brexit σε χώρες κολοσσούς στο εξαγωγικό εμπόριο όπως η Γερμανία, οπότε εφησυχάζουν ή/και αδιαφορούν. «Σ' αυτή την περίπτωση, μήπως όσοι εφησυχάζουν θεωρούν ότι "κάποιοι άλλοι" εν τέλει θα διαπραγματευθούν στη θέση μας, κι εμείς απλώς θα ωφεληθούμε από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης; (...) Πρέπει να αφυπνιστούμε ταχύτατα και να τοποθετηθούμε με τη δέουσα σοβαρότητα στο θέμα. Διαφορετικά, η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι σίγουρα "χαμένη από χέρι"».