Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους δικαίωσε συνταξιούχους για τις περικοπές

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους δικαίωσε συνταξιούχους για τις περικοπές

Τα αναδρομικά πιστώθηκαν ήδη στους λογαριασμούς τους

Με απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους δύο συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη για επιστροφή των αναδρομικών τους δικαιώθηκαν και μάλιστα, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, τα χρήματα ήδη έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς τους.

Την αρχική απόφαση είχε λάβει το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας που είχε δικαιώσει τους δύο συνταξιούχους μετά την προσφυγή τους κατά των περικοπών βάσει των νόμων 4051 και 4093 του 2012, δηλαδή τους νόμους που το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε κρίνει αντισυνταγματικούς.

Ωστόσο, αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Τριμελής Επιτροπή του Νομικού Συμβούλιου του Κράτους αποφάσισε να μην ασκήσει έφεση. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει, όπως τονίζεται, παραδεκτός και βάσιμος λόγος, αφού η απόφαση συνάδει με την απόφαση του Συμβούλιου της Επικρατείας.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Πανελλαδικού Συλλόγου Συνταξιούχων, Κώστας Πράπας, το ποσό που επιδικάστηκε εξοφλήθηκε από τον ΕΦΚΑ εντόκως και οι συνταξιούχοι είδαν στους λογαριασμούς τους το ποσό που τους αναλογούσε στις 29 Οκτωβρίου.

Η απάντηση του υπουργείου Εργασίας

«Οι δικαστικές αποφάσεις για επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχους, που προβλήθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, δεν αλλάζουν τα δεδομένα για τα οποία το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, έχει σαφώς τοποθετηθεί» αναφέρει το υπουργείο Εργασίας σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε και μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Όπως επισημαίνει, το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την απόφαση-πιλότο του 2015, έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που επέβαλαν εκ νέου οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις το 2011 και το 2012.

«Η παρούσα κυβέρνηση, εναρμονιζόμενη απολύτως με την κρίση του ΣτΕ και συμμορφούμενη με το Σύνταγμα, προχώρησε στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση το 2016. Έθεσε ενιαίους κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους και όλους τους συνταξιούχους, χωρίς διακρίσεις, προστατεύοντας τα καταβαλλόμενα ποσά των συντάξεων» διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας, σημειώνοντας ότι οι γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο έχει την εποπτεία των νομικών υπηρεσιών του Δημοσίου, καθώς και η άσκηση εφέσεων από το Δημόσιο, στο πλαίσιο της υποχρέωσής του να εξαντλεί τα ένδικα μέσα, κινούμενο με βάση τις κατευθύνσεις των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, είναι διαδικασίες στις οποίες δεν υπάρχει καμία πολιτική παρέμβαση.

«Είναι προφανές ότι, όταν πρόκειται για δικαστικές αποφάσεις που εναρμονίζονται με την απόφαση-πιλότο του ΣτΕ, η άσκηση έφεσης μπορεί και να μην κρίνεται σκόπιμη από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους» αποσαφηνίζει το υπουργείο Εργασίας.