Οικονομική κατασκοπεία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

Οικονομική κατασκοπεία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν αληθινά, θα πρέπει να παρουσιάσουν απτές αποδείξεις»

Η Κίνα προκάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ να παρουσιάσουν αποδείξεις που να πιστοποιούν την εμπλοκή του Πεκίνου σε υπόθεση οικονομικής κατασκοπείας ενός αμερικανού κατασκευαστή ημιαγωγών από εταιρείες της Κίνας και της Ταϊβάν σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν αληθινά, θα πρέπει να παρουσιάσουν απτές αποδείξεις», δήλωσε ο Λου Κανγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η αμερικανική δικαιοσύνη ανακοίνωσε χθες Πέμπτη την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος εταιρείας ελεγχόμενης από την κινεζική κυβέρνηση καθώς και σε βάρος μιας εταιρείας της Ταϊβάν και τριών ταϊβανών υπηκόων επειδή αποπειράθηκαν να κλέψουν βιομηχανικά απόρρητα της επιχείρησης Micron Technology.

«Όπως έδειξαν η υπόθεση αυτή και άλλες περιπτώσεις, η κινεζική οικονομική κατασκοπεία εναντίον των ΗΠΑ αυξάνεται και αυξάνεται γρήγορα», υποστήριξε ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς ανακοινώνοντας τις διώξεις.

Η Micron, με έδρα το Άινταχο (βορειοδυτικές ΗΠΑ), είναι ο τέταρτος κατασκευαστής ημιαγωγών παγκοσμίως και κατέχει μερίδιο 20% έως 25% στη βιομηχανία των ημιαγωγών DRAM, «μια τεχνολογία που οι Κινέζοι δεν διέθεταν μέχρι πρόσφατα», διευκρίνισε ο Σέσιονς, ο οποίος υπολόγισε σε 8,75 δισεκατομμύρια δολάρια τη ζημιά για την αμερικανική εταιρεία.

Κατηγορίες έχουν απαγγελθεί σε βάρος της κινεζικής κρατικής επιχείρησης Fugian Jinhua Intergrated Circuit και της ταϊβανικής εταιρείας United Microelectronics Corporation (UMC), καθώς και σε βάρος τριών πολιτών της Ταϊβάν, μεταξύ των οποίων ο Τσεν Ζενγκκούν, γνωστός και ως Στίβεν Τσεν, πρώην διευθυντής μιας ταϊβανικής θυγατρικής της Micron, της ΜΜΤ.