Αφιλόξενη η Ελλάδα για την έναρξη νέας εταιρείας σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα

Αφιλόξενη η Ελλάδα για την έναρξη νέας εταιρείας σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα

Η χώρα μας υποχώρησε στην 72η θέση παγκοσμίως στο «Doing Business», όταν η Γεωργία είναι 7η και τα γειτονικά Σκόπια στην 10η θέση

Υποχώρηση στο δείκτη «Doing Business» της Παγκόσμιας Τράπεζας που αξιολογεί 190 χώρες στον κόσμο με βάση το πόσο εύκολο είναι να επιχειρήσει σε αυτές μια νέα εταιρεία, κατέγραψε η Ελλάδα σε σχέση με πέρσι.

Ειδικότερα, η χώρα μας κατατάσσεται 72η μεταξύ 190 χωρών στον δείκτη «Doing Business 2019», ενώ στον αντίστοιχο δείκτη για το 2018 η Ελλάδα είχε καταλάβει την 67η θέση από την 61η το 2017 και την 58η το 2016. Οι επιδόσεις της Ελλάδας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, την φέρνουν σε χειρότερη μοίρα από χώρες όπως η Γεωργία που βρίσκεται στην 7η θέση και την γειτονική μας ΠΓΔΜ που καταλαμβάνει την 10η θέση, αλλά και τη Βουλγαρία που βρίσκεται στην 59η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, την Αλβανία που βρίσκεται στην 62η θέση, την Κολομβία που κατατάσσεται 63η την Κόστα Ρίκα που βρίσκεται στην 67η θέση και την Ουκρανία στην 71η θέση.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση του «Doing Business 2019», το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα είναι ελαφρώς καλύτερο από αυτό στη Μογγολία, που βρίσκεται στην 74η θέση, το Ουζμπεκιστάν στην 76η και το Ομάν στην 78η. Στην 1η θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται η Νέα Ζηλανδία, όπως και πέρσι, στη 2η η Σιγκαπούρη, στην 3η η Δανία, ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν Χονγκ Κονγκ, Νότιος Κορέα, Γεωργία, Νορβηγία, ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και ΠΓΔΜ. Συνολικά, η Ελλάδα συγκεντρώνει βαθμολογία 68,08, όταν για παράδειγμα, η πρωταθλήτρια κόσμου Νέα Ζηλανδία συγκεντρώνει 86,59.

Ο δείκτης «Doing Business 2019» εξετάζει μια σειρά από επιμέρους παράγοντες, προκειμένου να αξιολογήσει πώς τα κράτη ανά τον κόσμο αντιμετωπίζουν τις νέες εταιρείες και τη νέα επιχειρηματικότητα. Η βαθμολογία της Ελλάδας, όπως και κάθε άλλης χώρας που συμμετέχει στην έρευνα, αφορά τη διευκόλυνση του επιχειρείν και προκύπτει από την αξιολόγηση 10 επιμέρους δεικτών.

Η Ελλάδα για παράδειγμα κατατάσσεται 44η ως προς την «έναρξης νέας εταιρείας», από 37η που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα. Ο χρόνος που απαιτείται στη χώρα μας για την έναρξη, είναι οι 12,5 ημέρες και οι διαδικασίες που απαιτούνται είναι 4 ημέρες, σύμφωνα πάντα με τα σχετικά στοιχεία. Στη Νέα Ζηλανδία, που αναδεικνύεται πρώτη παγκοσμίως, ο απαιτούμενος χρόνος για την έναρξη μιας εταιρείας είναι η μισή ημέρα, ενώ απαιτείται μία και μόνη διαδικασία. Πολύ κακή επίδοση έχει η Ελλάδα στον παράγοντα «καταχώρηση περιουσίας», καθώς κατατάσσεται μόλις στην 150η θέση ανάμεσα στις 190 χώρες, ενώ ως προς την ευκολία λήψης χρηματοδότησης για μια νέα εταιρεία, η χώρα βρίσκεται στην 99η θέση.

Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, εξετάζοντας τις συνθήκες διεξαγωγής επιχειρηματικών δραστηριοτήτων εντός των συνόρων κάθε χώρας, εντοπίζει τους τομείς, όπου το επιχειρηματικό περιβάλλον για μια νέα εταιρεία έγινε καλύτερο μέσα σε ένα χρόνο. Ο μόνος τομέας στον οποίο η Ελλάδα εμφανίζει καλύτερη επίδοση σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, είναι η διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών, η οποία έγινε πιο απλή και πιο σύντομη.

Συνολικά, η έκθεση «Doing Business 2019» εξετάζει τους εξής επιμέρους δείκτες: «Έναρξη επιχείρησης», «Αντιμετώπιση κατασκευαστικών αδειών», «Ηλεκτροδότηση», «Καταχώρηση ακίνητης περιουσίας», «Λήψη πίστωσης», «Προστασία επενδυτών μειοψηφίας», «Πληρωμή φόρων», «Διασυνοριακό εμπόριο», «Εφαρμογή συμβάσεων» και «Εφαρμογή πτωχευτικής διαδικασίας».