Προτάσεις από ΟΟΣΑ-Παγκόσμια Τράπεζα κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς

Προτάσεις από ΟΟΣΑ-Παγκόσμια Τράπεζα κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς

Οι διεθνείς οικονομικοί Οργανισμού καλούν τις κυβερνήσεις των χωρών να ενισχύσουν τη συνεργασία τους

Οι χώρες πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να εξασφαλίσουν, ότι οι φορολογικές αρχές και οι αρχές καταπολέμησης της διαφθοράς μπορούν να συνεργαστούν αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της δωροδοκίας και άλλων μορφών διαφθοράς, σύμφωνα με κοινή έκθεση του ΟΟΣΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας .

Με βάση τις εμπειρίες 67 χωρών, η μελέτη εστιάζεται στις νομικές, στρατηγικές, επιχειρησιακές και πολιτιστικές πτυχές της συνεργασίας μεταξύ των φορολογικών αρχών και των αρχών καταπολέμησης της διαφθοράς. Δεδομένου ότι οι ετήσιες απώλειες εσόδων από φοροδιαφυγή και δωροδοκία εκτιμάται ότι ανέρχονται σε δισεκατομμύρια, είναι σημαντικό οι κυβερνητικές υπηρεσίες να μπορούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την αποτροπή, τον εντοπισμό και τη δίωξη αυτών των εγκλημάτων.

Η βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των φορολογικών αρχών και των αρχών καταπολέμησης της διαφθοράς στην καταπολέμηση του φορολογικού εγκλήματος και της διαφθοράς καλεί τις χώρες να ενισχύσουν τη συνεργασία μέσω:

- Διάθεσης του ευρύτερου φάσματος νομικών πύλων για την υποβολή εκθέσεων και την ανταλλαγή πληροφοριών που επιτρέπεται από το νόμο.

- Εφαρμογής απλουστευμένων και αποτελεσματικών επιχειρησιακών διαδικασιών για να εξασφαλιστεί ότι η υποβολή εκθέσεων και η ανταλλαγή πληροφοριών είναι αποτελεσματική στην πράξη.

- Χρησιμοποιώντας ενισχυμένους μηχανισμούς συνεργασίας, όπως κοινές επιχειρήσεις και ομάδες εργασίας.

- Προώθησης μιας κουλτούρας συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα ενός οργανισμού, ξεκινώντας από τους πολιτικούς ηγέτες και τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών.

Η έκθεση αυτή, που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της 18ης Διεθνούς Διάσκεψης για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς (IACC) στην Κοπεγχάγη, θα επιτρέψει στις χώρες να αναθεωρήσουν και να αξιολογήσουν τις δικές τους προσεγγίσεις συνεργασίας και να εντοπίσουν ευκαιρίες για βελτιώσεις βάσει πρακτικών που έχουν αποδειχθεί επιτυχημένες αλλού. Η έκθεση θα υποστηρίξει επίσης τις συνεχιζόμενες εργασίες οικοδόμησης ικανοτήτων του ΟΟΣΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας και θα προωθήσει το διάλογο του ΟΟΣΑ του ΟΟΣΑ - το οποίο προωθεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των οικονομικών εγκλημάτων με την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών και της διεθνούς συνεργασίας.