«Κλείδωσε» για το Νοέμβριο η απόφαση για τις συντάξεις – Καταρχήν θετικοί οι θεσμοί

«Κλείδωσε» για το Νοέμβριο η απόφαση για τις συντάξεις – Καταρχήν θετικοί οι θεσμοί

Στο έκτακτο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τον ελληνικό προϋπολογισμό

Καταρχήν θετικοί εμφανίζονται οι θεσμοί για τη μη εφαρμογή του μέτρου μείωσης των συντάξεων στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τη χθεσινή συνεδρίαση του Euroworking Group, αλλά και από δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ειδικότερα, κατά τη χθεσινή συζήτηση, η οποία περιστράφηκε γύρω από την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να μην εφαρμοστεί το μέτρο -που ψηφίστηκε πέρυσι ως μέτρο «έκτακτης ανάγκης»- πηγή που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ υποστήριξε πως οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης ήταν θετικοί στο να μην υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις. Το επιχείρημα της Ελλάδας είναι ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% θα εκπληρωθεί χωρίς τη νέα περικοπή, η οποία εάν εφαρμοστεί θα οδηγήσει σε περισσότερη ανισότητα.

Οι χώρες - μέλη φέρονται να συμφώνησαν με την Ελλάδα στην ανάγκη για μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης και ήταν αρκετά θετικές στη μη εφαρμογή των μειώσεων στις συντάξεις. Ωστόσο, δεν λήφθηκε η τελική απόφαση, καθώς, όπως τονίστηκε, κάποια κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να λάβουν πρώτα την έγκριση των κοινοβουλίων τους.

Το ζήτημα θα βρίσκεται στην ατζέντα του έκτακτου Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου. Σε αυτή τη συνεδρίαση που θα έχει ως κύριο θέμα την εμβάθυνση της ΟΝΕ αναμένεται να ληφθεί η οριστική απόφαση για τον ελληνικό προϋπολογισμό, όπως δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που έχει σημασία σε ό,τι αφορά τον ελληνικό προϋπολογισμό είναι να επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι το ζήτημα της μη περικοπής των συντάξεων βρίσκεται υπό συζήτηση σε συνδυασμό με το πακέτο θετικών μέτρων που έχει παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση. Πρόσθεσε, δε, ότι σημαντικό είναι τα όποια μέτρα να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη.

Ερωτηθείς για το αν η Επιτροπή έχει εντοπίσει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους, στο προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού, ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι η Επιτροπή εξετάζει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις διαφόρων σεναρίων εφαρμογής μέτρων.

Τέλος, όπως είπε, στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου θα βρεθεί στο επίκεντρο το ιταλικό ζήτημα και η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη.