Αναμέτρηση δυνάμεων Κομισιόν – Ιταλίας

Αναμέτρηση δυνάμεων Κομισιόν – Ιταλίας

Επεισόδιο στο ευρωκοινοβούλιο από Ευρωβουλευτή της Λέγκας του Σαλβίνι

Αμετακίνητη στις θέσεις της για το έλλειμμα του προϋπολογισμού εμφανίζεται η ιταλική κυβέρνηση. Παρά την απόρριψη από την Κομισιόν του προϋπολογισμού και τη διορία που της δόθηκε για να παρουσιάσει νέο αναθεωρημένο προσχέδιο προϋπολογισμού εντός τριών εβδομάδων, τόσο ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, όσο και οι δύο αντιπρόεδροι, Λουίτζι Ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι, δηλώνουν πως δεν προτίθενται να υποχωρήσουν. Κατά την άφιξή του στη Μόσχα για επίσημη επίσκεψη, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, επανέλαβε για ακόμη μία φορά την πρόθεσή του να διατηρήσει ως έχει τον προϋπολογισμό, αλλά και να προχωρήσει σε διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Θα αντιπαρατεθούμε με στοιχεία, με τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, με την αξία των μεταρρυθμίσεων που έχουμε προτείνει και θα παρουσιαστούμε σε τρεις εβδομάδες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συνεχίσουμε αυτόν τον εποικοδομητικό, ειλικρινή και ψύχραιμο διάλογο».

«Δεν πρόκειται για αυτοσχεδιασμό, είναι ένας προϋπολογισμός που τον μελετήσαμε επί μακρόν και κατά συνέπεια το να πούμε σήμερα ή αύριο το πρωί ότι τον αναθεωρούμε δεν θα είχε νόημα. Ο προϋπολογισμός αυτός εκφράζει την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής μας». «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται μια άλλη κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής, οπότε θα αντιπαραβάλλουμε τις ιδέες μας, θα τις εξετάσουμε και θα δούμε αν θα καταφέρουμε να πείσουμε την Κομισιόν για την αξία των επιλογών μας» κατέληξε ο Κόντε.

«Δεν επιτίθενται σε εμάς, αλλά στο λαό»

Ο γραμματέας της Λέγκα και υπουργός εσωτερικών Ματτέο Σαλβίνι αναφέρθηκε από το Βουκουρέστι στην απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Δεν επιτίθενται σε μια κυβέρνηση, αλλά σε έναν λαό. Είναι πράγματα που εκνευρίζουν ακόμη περισσότερο τους Ιταλούς. Και ύστερα, κάποιοι παραπονιούνται ότι η ΕΕ είναι στο κατώτατο επίπεδο δημοτικότητας στην ιστορία της».

«Θα έχουμε διαρκή διάλογο»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ιταλικής βουλής και στέλεχος των Πέντε Αστέρων, Ρομπέρτο Φίκο τόνισε ότι «θα υπάρξει διαρκής διάλογος της ιταλικής κυβέρνησης με την Κομισιόν, σε μια δυναμική που θα βασίζεται στην προσπάθεια να παρουσιάσει και να εξηγήσει η Ιταλία τα συμφέροντά της στην Ευρώπη».

«Κανείς δεν μπορεί να εξαιρεθεί»

Στην αντιπέρα όχθη βρίσκεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματταρέλλα, ο οποίος μιλώντας στους δημάρχους της χώρας, υπογράμμισε ότι «κανείς δεν μπορεί να εξαιρεθεί από την ανάγκη της δημοσιονομικής ισορροπίας», διότι «το μη βιώσιμο χρέος κινδυνεύει να βαρύνει τα παιδιά και τα εγγόνια μας».

«Είμαστε το τελευταίο φράγμα για την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων»

Στο θέμα παρενέβη και ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος έσπευσε να σχολιάσει μέσω διαδικτύου την απόρριψη του ιταλικού δημόσιου προϋπολογισμού.

«Ξέρουμε ότι είμαστε το τελευταίο φράγμα για την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων των Ιταλών. Και για τον λόγο αυτό δεν θα σας απογοητεύσουμε. Ξέρουμε ότι αν παραδοθούμε, θα γυρίσουν άμεσα οι ειδήμονες που τάσσονται υπέρ των τραπεζών και της λιτότητας. Και για τον λόγο αυτό δεν θα παραδοθούμε. Ξέρουμε ότι ακολουθούμε τον σωστό δρόμο. Και για τον λόγο αυτό δεν θα σταματήσουμε».

«Οι αγορές αγαπούν περισσότερο την Ιταλία, απ΄ ότι κάποιοι Ευρωπαίοι επίτροποι» είχε δηλώσει νωρίτερα, ζητώντας από τους Ιταλούς «να νικήσουν τον φόβο».

Το επεισόδιο στο ευρωκοινοβούλιο

Οι αντιδράσεις όμως μεταφέρθηκαν και στο ευρωκοιβούλιο. Ευρωβουλευτής της ακροδεξιάς Λέγκας, ενός εκ των δύο κομμάτων της κυβέρνησης συνασπισμού έβγαλε το παπούτσι του άρχισε να χτυπά τις σημειώσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί.

Ο Άντζελο Τσιόκα ανέβηκε στο βήμα μετά τις δηλώσεις Μοσκοβισί και πήρε τις σημειώσεις του από το τραπέζι. Κατόπιν σήκωσε ένα παπούτσι, με το οποίο άρχισε να χτυπάει τα φύλλα, αφήνοντας στην κυριολεξία άφωνο το Γάλλο επίτροπο.

«Στο Στρασβούργο, περπάτησα (με μια σόλα που κατασκευάστηκε στην Ιταλία!!!) στο βουνό των ψεμάτων που ο Μοσκοβισί έγραψε εναντίον της χώρας μας!!! Η Ιταλία αξίζει τον σεβασμό» ήταν το tweet που έστειλε αργότερα ο ευρωβουλευτής.

«Πίστευα ότι επρόκειτο για έναν υπάλληλο του Κοινοβουλίου, που πήρε τις σημειώσεις μου. Όχι, ήταν ένας βουλευτής! Αυτοί που συνθλίβουν κείμενα και αποφάσεις με το χτύπημα ενός παπουτσιού δεν σέβονται ούτε τους κανόνες ούτε τους θεσμούς ούτε τη Δημοκρατία. Δεν σέβονται καν το λειτούργημά τους» ήταν η αντίδραση του Μοσκοβισί στο Twitter.