Οι άμεσοι φόροι αύξησαν κατά 8,28% τα έσοδα τον Αύγουστο

Οι άμεσοι φόροι αύξησαν κατά 8,28% τα έσοδα τον Αύγουστο

Τα φορολογικά έσοδα έφεραν στα ταμεία 4,24 δισ. ευρώ χάρη στην υπεραπόδοση των άμεσων φόρων

Αυξημένα κατά 8,28% στα 4,24 δισ. ευρώ εμφανίζονται τα φορολογικά έσοδα τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017, ξεπερνώντας κατά 11,16% τον μηνιαίο στόχο, σύμφωνα με την έκθεση της ΑΑΔΕ με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού, σε τροποποιημένα ταμειακή βάση.

Στην ανάλυση που γίνεται στην έκθεση, συγκρίνονται τα έσοδα του φετινού Αυγούστου με τα αντίστοιχα του περσινού και αιτιολογούνται αποκλίσεις σε σημαντικές κατηγορίες εσόδων. Ειδικότερα, τα έσοδα από άμεσους φόρους αυξήθηκαν κατά 12,78% τον Αύγουστο του 2018 σε σχέση με τον ίδιο μήνα της προηγούμενης χρονιάς και παρουσίασαν υπεραπόδοση έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 14,55%.

Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα του Αυγούστου των τελευταίων 2 ετών, ανοδική τάση σημειώνεται φέτος τον Αύγουστο σε όλες τις μείζονες κατηγορίες άμεσων φόρων, πλην αυτής του φόρου στην περιουσία. Σε επίπεδο επιμέρους κατηγοριών, εξαίρεση αποτελεί η μικρή καθοδική πορεία των εσόδων από τις ειδικές κατηγορίες άμεσων φόρων, παρουσιάζοντας υστέρηση έναντι του στόχου κατά 10,44%.

Τα έσοδα από έμμεσους φόρους αυξήθηκαν κατά 5,11% τον Αύγουστο του 2018 σε σχέση με τον ίδιο μήνα της προηγούμενης χρονιάς, ενώ παρουσίασαν υπεραπόδοση έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 8,73%. Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα μηνός Αυγούστου των τελευταίων 2 ετών, παρατηρείται αυξητική μεταβολή στο σύνολο των μείζονων κατηγοριών, αλλά και επίτευξη έναντι του αντίστοιχου μηνιαίου στόχου.

Σε επίπεδο επιμέρους κατηγοριών, κρίνεται θετική η αποτίμηση των εσόδων από ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή προϊόντα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους και σε σχέση με τον στόχο. Επιπρόσθετα, σημειώνεται η επίτευξη του μηνιαίου στόχου όσον αφορά στα έσοδα Αυγούστου του 2018 από ΦΠΑ και ΕΦΚ στα καπνικά προϊόντα, αλλά η υστέρηση αυτών σε σχέση με τα έσοδα Αυγούστου του 2017.

Τέλος, παρατηρείται απόκλιση από το στόχο και υστέρηση σε σύγκριση με πέρσι στα έσοδα από τον ΕΦΚ στα ενεργειακά προϊόντα.