«Πέρασε» από την Κομισιόν ο ελληνικός προϋπολογισμός

«Πέρασε» από την Κομισιόν ο ελληνικός προϋπολογισμός

Η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που έλαβαν επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έλαβε ο ελληνικός προϋπολογισμός. Όπως ανακοινώθηκε απόψε, η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που έλαβαν επιστολή από την Κομισιόν, με την οποία ζητούνται διευκρινίσεις σχετικά με το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσαν. Εκτός από την Ιταλία, επιστολές έλαβαν σήμερα: η Γαλλία, η Ισπανία, η Σλοβενία, η Πορτογαλία και το Βέλγιο.

Υπενθυμίζεται πως η χώρα μας κατέθεσε το προσχέδιο του προϋπολογισμού, τη Δευτέρα. Στο προσχέδιο προβλέπονται δύο σενάρια. Με βάση το σενάριο που περιλαμβάνει την περικοπή των συντάξεων το 2019 το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 4,2% του ΑΕΠ, ενώ στο σενάριο που δεν προβλέπει τις περικοπές ούτε και τα αντίμετρα το πρωτογενές πλεόνασμα υπολογίζεται σε 3,6% του ΑΕΠ.

Στο προσχέδιο αποτυπώνεται επίσης η πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει από το 2019 τα θετικά μέτρα που έχει εξαγγείλει ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Εκτός από τη μη περικοπή των συντάξεων στα θετικά μέτρα περιλαμβάνονται η μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά 10% το 2019, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, η χορήγηση στεγαστικού επιδόματος, η σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 25% σε ορίζοντα τετραετίας, η μείωση κατά 5% του φόρου στα μερίσματα (από 15% σε 10%), η επιδότηση στις ασφαλιστικές εισφορές για τους νέους εργαζόμενους καθώς και οι προσλήψεις 4.500 καθηγητών παράλληλα με την μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων 3.000 εργαζόμενων στο πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι.